{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rješenja o smrti sedam Bošnjaka

F
4.11.2010. u 18:29
0
0
Rješenja o smrti sedam Bošnjaka
0
Rješenja o smrti sedam Bošnjaka
Na suđenju petorici optuženih za ubistva civila na Korićanskim stijenama: Saši Zečeviću, Radoslavu Kneževiću, Petru Čivčiću, Branku Topoli i Marinku Ljepoji, Tužilaštvo BiH je uložilo 24 materijalna dokaza.
Tužiteljica Tužilaštva BiH Slavica Terzić u spis je uložila rješenja Osnovnog suda u Prijedoru o "proglašenju nestale osobe umrlom" i izvode iz matične knjige umrlih za sedmoricu Bošnjaka koji su posljednji put viđeni 21. augusta 1992.

U spis su uložena rješenja o smrti Šerifa i Fadila Blaževića, Almira i Edina Fazlića, Saida Vehabovića, Elvina Kaukovića i Ahmeta Krkića.

Tužilaštvo smatra da su 21. augusta 1992. godine Saša Zečević, Radoslav Knežević, Petar Čivčić, Branko Topola i Marinko Ljepoja sudjelovali u sprovođenju konvoja s više od 1.200 civila iz Prijedora prema Travniku te izdvajanju oko 200 muškaraca koje su potom na Korićanskim stijenama strijeljali.

Zečević, Knežević, Čivčić i Ljepoja su u to vrijeme, navedeno je u optužnici, bili pripadnici interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, a Topola stražar u logoru Trnopolje.

Terzić je u spis, između ostalog, uložila mnoštvo dokaza iz Haškog tribunala kao i spiskove pripadnika interventnog voda SJB-a Prijedor.

"U spiskovima su imena pojedinih optuženih, a spiskove su potpisivali komandiri Dušan Janković i Milutin Čađo", kazala je tužiteljica.

Dušanu Jankoviću, za kojeg Tužilaštvo BiH smatra da je bio komandir SJB-a Prijedor, zajedno sa Zoranom Babićem, Miloradom Radakovićem, Miloradom Škrbićem i Željkom Stojnićem, bivšim pripadnicima interventnog voda, u odvojenom postupku sudi se za zločin na Korićanskim stijenama.

Tužiteljica Terzić je u spis uložila i dvije fotografije ekipe za asanaciju terena na Korićanskim stijenama, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. novembar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: