|

Rješenja o smrti sedam Bošnjaka

Rješenja o smrti sedam Bošnjaka
0
F
FENA
4.11.2010. u 18:29
0
komentara
0

dijeljenja
Rješenja o smrti sedam Bošnjaka
Na suđenju petorici optuženih za ubistva civila na Korićanskim stijenama: Saši Zečeviću, Radoslavu Kneževiću, Petru Čivčiću, Branku Topoli i Marinku Ljepoji, Tužilaštvo BiH je uložilo 24 materijalna dokaza.
Tužiteljica Tužilaštva BiH Slavica Terzić u spis je uložila rješenja Osnovnog suda u Prijedoru o "proglašenju nestale osobe umrlom" i izvode iz matične knjige umrlih za sedmoricu Bošnjaka koji su posljednji put viđeni 21. augusta 1992.

U spis su uložena rješenja o smrti Šerifa i Fadila Blaževića, Almira i Edina Fazlića, Saida Vehabovića, Elvina Kaukovića i Ahmeta Krkića.

Tužilaštvo smatra da su 21. augusta 1992. godine Saša Zečević, Radoslav Knežević, Petar Čivčić, Branko Topola i Marinko Ljepoja sudjelovali u sprovođenju konvoja s više od 1.200 civila iz Prijedora prema Travniku te izdvajanju oko 200 muškaraca koje su potom na Korićanskim stijenama strijeljali.

Zečević, Knežević, Čivčić i Ljepoja su u to vrijeme, navedeno je u optužnici, bili pripadnici interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, a Topola stražar u logoru Trnopolje.

Terzić je u spis, između ostalog, uložila mnoštvo dokaza iz Haškog tribunala kao i spiskove pripadnika interventnog voda SJB-a Prijedor.

"U spiskovima su imena pojedinih optuženih, a spiskove su potpisivali komandiri Dušan Janković i Milutin Čađo", kazala je tužiteljica.

Dušanu Jankoviću, za kojeg Tužilaštvo BiH smatra da je bio komandir SJB-a Prijedor, zajedno sa Zoranom Babićem, Miloradom Radakovićem, Miloradom Škrbićem i Željkom Stojnićem, bivšim pripadnicima interventnog voda, u odvojenom postupku sudi se za zločin na Korićanskim stijenama.

Tužiteljica Terzić je u spis uložila i dvije fotografije ekipe za asanaciju terena na Korićanskim stijenama, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. novembar.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.