Korićanske stijene
0

Svjedok rekao da su ubijene kamenjem zatrpavali pripadnici Interventnog voda

FENA
Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju petorici optuženih za ratni zločin na Korićanskim stijenama ispričao je kako su nakon strijeljanja oko 200 muškaraca pripadnici Interventnog voda zatrpavali leševe kamenjem.

Ranko Mijić, bivši načelnik kriminalističke policije u Prijedoru, kazao je da je zatrpavanje naredio Simo Drljača, tadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, zbog čega je došlo do žestoke svađe između pripadnika Interventnog voda i Drljače.

"Kad je Drljača naredio da se leševi zatrpaju kamenjem, ovi koji su u tome učestvovali su najbučnije reagovali. Bilo je tu negodovanja, rasprave uvreda, psovki. Oni su jednostavno smatrali da to ne treba da urade, osjećali su se kao silni momci. Na kraju su ipak to izvršili", kazao je Mijić.

Za učešće u strijeljanju oko 200 Prijedorčana na Korićanskim stijenama 21. augusta 1992. godine Tužilaštvo BiH tereti Sašu Zečevića, Radoslava Kneževića, Petra Čivčića i Marinka Ljepoju, bivše pripadnike Interventnog voda SJB Prijedor, te Branka Topolu, nekadašnjeg stražara u logoru Trnopolje.

Mijić je rekao da poznaje Zečevića, Kneževića i Čivčića, ali da ih toga dana nije vidio na mjestu događaja.

Od pripadnika Interventnog voda svjedok se jedino sjeća Darka Mrđe, "koji se najviše svađao s Drljačom".

"Bio sam ispred zgrade (policije, op.a.) i Drljača mi je rekao da pođem s njim. Naređeno mu je bilo da izvrši asanaciju terena s obzirom da su to izvršili ljudi iz Prijedora, zbog čega je bio izuzetno ljut. Po njegovom ponašanju kao da nije bio uključen u ta dešavanja, osim ako nema nešto drugo iza svega", rekao je Mijić.

Darko Mrđa je u Haškom tribunalu osuđen na 17 godina zatvora zbog učešća u ovom zločinu. Tužilaštvo je bilo podiglo optužnicu i protiv Sime Drljače, ali je on umro je prije prebacivanja u Haag.

Svjedok je ispričao da je iz rudnika bila dopremljena dizalica, ali da se pokvarila nakon što je izvučeno nekoliko tijela, nakon čega je rečeno da se leševi zatrpavaju kamenjem. On je ispričao u svom svjedočenju da je u ponoru s litice vidio tijela ubijenih, ali nije mogao procijeniti o kojem broju je riječ.

Na pitanje šta je on tada radio, svjedok je odgovorio da nije učestvovao ni u kakvim radnjama, nego da je stajao po strani i gledao šta se dešava, prenio je BIRN.

Suđenje se nastavlja 7. oktobra.