Korićanske stijene
0

Pripadnici interventnog voda slavili nakon strijeljanja civila

FENA
Na suđenju petorici optuženih za ubistva Prijedorčana na Korićanskim stijenama Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaz svjedoka K2, koji je u međuvremenu preminuo, a u kojem se navodi da su pripadnici interventnog voda "slavili nakon strijeljanja civila".

Zaštićeni svjedok K2, nekadašnji saobraćajni policajac u Prijedoru, u iskazu koji je 2008. godine dao predstavnicima Tužilaštva BiH naveo da je 21. augusta 1992. godine sa kolegom Vladimirom Šobotom i Miroslavom Parašem službenim vozilom pratio konvoj s civilima iz Prijedora ka Travniku, te da je prilikom zaustavljanja na planini Vlašić "začuo strašnu pucnjavu".

„Mislio sam da smo napadnuti i tada sam vidio kako se Dado Mrđa smije i govori mi da pogledam prema litici. Vidio sam svugdje krv, počeo sam povraćati. Šobot mi je rekao da uđemo u vozilo, a sa nama je ušao i Paraš, koji je sve vrijeme ćutao. Otišli smo u kafanu u Skender Vakuf, gdje je bio i 12-ak pripadnika interventnog voda. Bili su bučni i veseli, naručivali su skupa pića, svi su imali puno para“, stoji u izjavi svjedoka K2.

Tužilaštvo BiH tereti Sašu Zečevića, Radoslava Kneževića, Petra Čivčića, Branko Topolu i Marinka Ljepoju da su 21. augusta 1992. godine sudjelovali u sprovođenju konvoja s više od 1.200 civila iz Prijedora prema Travniku, te izdvajanju oko 200 muškaraca, koje su potom na Korićanskim stijenama strijeljali.

Civile su, prema navodima optužnice, prethodno opljačkali. Zečević, Knežević, Čivčić i Ljepoja su u to vrijeme, kako stoji u optužnici, bili pripadnici interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, a Topola stražar u logoru Trnopolje.

Miroslav Paraš, tadašnji komandir interventnog voda, u međuvremenu je preminuo, dok je Darko Mrđa, bivši pripadnik ove jedinice pred Tribunalom u Haagu osuđen je na 17 godina zatvora.

Uz iskaz zaštićenog svjedoka K2 Tužilaštvo je u spis uložilo i album sa fotografijama pripadnika interventnog voda koje je svjedok prepoznao.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. novembra, kada će Tužilaštvo nastaviti dokazni postupak, javio je BIRN Justice Report.