|

Pripadnici interventnog voda slavili nakon strijeljanja civila

Pripadnici interventnog voda slavili nakon strijeljanja civila
0
F
FENA
11.11.2010. u 18:30
16
komentara
0

dijeljenja
Pripadnici interventnog voda slavili nakon strijeljanja civila
Na suđenju petorici optuženih za ubistva Prijedorčana na Korićanskim stijenama Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaz svjedoka K2, koji je u međuvremenu preminuo, a u kojem se navodi da su pripadnici interventnog voda "slavili nakon strijeljanja civila".
Zaštićeni svjedok K2, nekadašnji saobraćajni policajac u Prijedoru, u iskazu koji je 2008. godine dao predstavnicima Tužilaštva BiH naveo da je 21. augusta 1992. godine sa kolegom Vladimirom Šobotom i Miroslavom Parašem službenim vozilom pratio konvoj s civilima iz Prijedora ka Travniku, te da je prilikom zaustavljanja na planini Vlašić "začuo strašnu pucnjavu".

„Mislio sam da smo napadnuti i tada sam vidio kako se Dado Mrđa smije i govori mi da pogledam prema litici. Vidio sam svugdje krv, počeo sam povraćati. Šobot mi je rekao da uđemo u vozilo, a sa nama je ušao i Paraš, koji je sve vrijeme ćutao. Otišli smo u kafanu u Skender Vakuf, gdje je bio i 12-ak pripadnika interventnog voda. Bili su bučni i veseli, naručivali su skupa pića, svi su imali puno para“, stoji u izjavi svjedoka K2.

Tužilaštvo BiH tereti Sašu Zečevića, Radoslava Kneževića, Petra Čivčića, Branko Topolu i Marinka Ljepoju da su 21. augusta 1992. godine sudjelovali u sprovođenju konvoja s više od 1.200 civila iz Prijedora prema Travniku, te izdvajanju oko 200 muškaraca, koje su potom na Korićanskim stijenama strijeljali.

Civile su, prema navodima optužnice, prethodno opljačkali. Zečević, Knežević, Čivčić i Ljepoja su u to vrijeme, kako stoji u optužnici, bili pripadnici interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, a Topola stražar u logoru Trnopolje.

Miroslav Paraš, tadašnji komandir interventnog voda, u međuvremenu je preminuo, dok je Darko Mrđa, bivši pripadnik ove jedinice pred Tribunalom u Haagu osuđen je na 17 godina zatvora.

Uz iskaz zaštićenog svjedoka K2 Tužilaštvo je u spis uložilo i album sa fotografijama pripadnika interventnog voda koje je svjedok prepoznao.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. novembra, kada će Tužilaštvo nastaviti dokazni postupak, javio je BIRN Justice Report.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...