{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Korićanske stijene: Dokazi o nasilnoj smrti

F
27.9.2010. u 14:22
0
0
Korićanske stijene: Dokazi o nasilnoj smrti
0
Korićanske stijene: Dokazi o nasilnoj smrti
Na suđenju petorici bivših policajaca vještak sudske medicine iznio je svoj stručni nalaz i mišljenje po kojem je smrt kod sedam identificiranih žrtava s Korićanskih stijena nastupila nasilnim putem.
Sudski vještak Nermin Sarajlić utvrdio je da su uzroci smrti kod četiri osobe bile prostrelne rane u predjelu glave, dok se za ostale tri identificirane osobe može reći da su izazvane nasilnim putem.

- Ove povrede nanesene su udarom tupim predmetom i mogle su dovesti do smrti. Ako ih analiziramo u kontekstu dešavanja iz optužnice, vjerovatno su nastale padom sa litice - rekao je vještak koji je analizu radio na osnovu "naredbe" Tužilaštva Srednjobosanskog Kantona (SBK).

Muškarci su iz konvoja izdvojeni u dva autobusa koji se 21. augusta 1992. kretao od Prijedora prema Travniku, odvezeni do Korićanskih stijena gdje im je naređeno da kleknu, a potom su pripadnici Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor na njih pucali iz vatrenog oružja.

Tužilaštvo smatra da su Babić, Radaković, Škrbić i Stojnić bili pripadnici Interventnog voda u to vrijeme, dok je Dušan Janković bio komandir SJB-a. Sarajlić je rekao da se "jako teško izjasniti" kada bi obrada posmrtnih ostataka žrtava sa Korićanskih stijena mogla biti završena pošto je za neke uzorke potrebno ponoviti DNK analizu.

- Ovaj inicijalni proces bi mogao trajati do nekoliko mjeseci, dok se kompletni rezultati mogu očekivati tek za nekoliko godina. To su pokazala iskustva u analizama drugih slučajeva - rekao je Sarajlić.

Suđenje će biti nastavljeno 28. septembra unošenjem novih materijalnih dokaza Tužilaštva BiH, saopćeno je iz BIRN-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: