BiH
204

Rijeka Prača se izlila iz korita, poplavljene kuće i objekti

Piše: E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Dijelovi općine Pale koji se nalaze u FBiH su pod vodom. Ugrožene su kuće i drugi objekti. Predstavnici Općine, civilna zaštita i komunalno preduzeće su na terenu od kasnih popodnevnih sati, a u pomoć su pritekli i policajci PS Prača.

"Kompletna Prača je pod vodom. Nagli porast rijeke Prače desio se negdje oko 17 sati, mi smo pokušavali očistiti korito kako bismo spriječili izlijevanje, ali voda se oko 20 sati izlila iz korita. Ugrožena su i domaćinstva u donjem dijelu Prače, sve kuće u slivnom području, naselje Voznica i dio ispod stadiona gdje je nemoguće prići", kaže za Klix.ba pomoćnik načelnika Općine Pale u FBiH Munir Radača.

Na terenu u Prači trenutno je svo raspoloživo osoblje jer borba sa vodenom stihijom ukoliko padavine nastave može biti još teža. Iz Prače su pomoć zatražili od nadležnih institucija, a obaviještena je i Kantonalna uprava Civilne zaštite BPK Goražde.

"Sve smo maksimalno angažovali kako bi zaštitili živote i imovinu građana. U ovom momentu je najvažnije da niko ne prilazi rijeci jer ukoliko bi bujica nekoga uhvatila teško bi ga bilo spasiti. Najbolja preventivna mjera da zaštitimo ljudske živote, posebno starijih i djece, je da ne prilaze rijeci. Pokušavamo zaštititi imovinu, već smo evakuisali stvari iz podruma u Prači i Hrenovici. U Prači nismo mogli ući u neke vikendice jer su zaključane, ali smo uspjeli osigurati vreće sa pijeskom na ulaznim vratima. Iskreno se nadam da će to biti dovoljno da voda ne uđe u kuće", ističe Radača.

Apeli iz Prače upućeni su nadležnima, stanovnicima naselja kojima prijeti opasnost, ali i firmama koje održavaju putne komunikacije u ovom dijelu BPK Goražde.

"Komunalno preduzeće se uključilo, a pozvali smo i firme koje održavaju puteve jer i na magistralnom i na regionalnom putu su veliki nanosi, tako da će to biti dodatni problem. I u dijelu RS-a imaju probleme sa vodom, snijeg sa Jahorine se otapa, kiša ne prestaje padati i to dodatno pogoršava situaciju. Već smo apelovali na ljude koji ne stanuju u Prači, a imaju objekte ovdje da nam pomognu da ih zaštitimo. Mi smo još uvijek na terenu i ostat ćemo sve dok postoji opasnost od većih poplava. Apelujemo da stari, iznemogli i djeca ostaju u kućama kako nam ne bi dodatno stvarali problem na terenu. Situacija jeste teška, ali nastojimo osigurati sve“, dodaje Radača.