BiH
21

Prača: Mehanizacija preusmjerava tok rijeke, objekti u Hrenovici i dalje ugroženi

Piše: E. A.
Nove padavine na području općine Pale u Federaciji BiH prouzrokovale su novo povećanje nivoa rijeke Prače koja je zaprijetila ponovnim izlijevanjem iz korita. Do toga ovaj put nije došlo, ali je i dalje u opasnosti nekoliko stambenih objekata.

Vrijeme je ovaj put bilo na strani staovnika Prače pa je prelazak kiše u snijeg na planinama spriječio ponovno izlijevanje Prače iz njenog korita. Ipak ,u Općini Pale FBIH ističu kako su nove padavine na kritičnim lokacijama prouzrokovale nove probleme na ranije ugroženim kućama.

"Danas imamo situaciju da je vodostaj porastao ali u granicama kontrole. Međutim problema ima u Hrenovici, kuće koje su bile ugrožene, dodatno su ugrožene i mi tražimo način da ih zaštitimo, najvjerovatnije da ćemo pokušati sa vrećama", ističe Munir Radača, pomoćnik načelnika Općine Pale F BiH.

Najteže posljedice poplave osjetili su stanovnici hrenovačkog naselja Podnehaji, gdje je došlo do odnošenja zemljišta te je voda i dalje u blizini stambenih objekata. Pripadnici civilne zaštite u suradnji sa firmama "Mibral" i "Okac" intenzivno rade na preusmjeravanju vodotoka rijeke Prače, kako bi zaštitili ove objekte, jer se zbog nepovoljnih meteoroloških prilika strahuje od novih poplava koje bi ostavile teže posljedice.

Općina je preliminarni izvještaj o počinjenim štetama i zahtjeve za pomoć već uputila prema Vladi BPK Goražde ali i prema Federalnoj upravi Civilne zaštite.

"Ja očekujem da će njihova reakcija biti brza i da ćemo što prije dobiti prijeko potrebnu pomoć", ističe Radača.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U Općini Pale u F BiH kažu kako nemaju kapaciteta da se bez pomoći viših instanci izbore sa nevoljama koje donose vremenske neprilike i očekuju da će uskoro ta pomoć stići kako bi se zaštitili najugroženiji objekti i dobra.

Podsjetimo da stanovnici Prače i Hrenovice od 1.marta ove godine vode bitku sa poplavama koje su postale uobičajene za ovo doba godine. Štete, nastale uslijed ovogodišnje prirodne nesreće smatraju se najtežim i najvećim do sada.