BiH
0

Stanovnicima Prače obećana pomoć i topovi za isušivanje

Piše: E. A.
Na cijelom području općine Pale u FBiH poplave i bujice ostavile su tragove i napravile veliku štetu stanovnicima. Štete su pretrpjeli objekti i poljoprivredna imanja posebno u blizini rijeke, ali i potoka koji su nabujali usljed padavina i topljenja snijega.

Zabrinuti stanovnici ovog područja plaše se novih padavina. Štete se još uvijek zbrajaju, a stanovnici općine i čelni ljudi očekuju podršku nadležnih institucija, podsjećajući da ovo nije prva katastrofa koja je zadesila ovo područje jer su ovakve situacije u najmanjoj i ujedno najnerazvijenoj općini u BiH veoma česte.

U ovoj općini održana je i vanredna sjednica Federalnog i Kantonalnog štaba Civline zaštite.

Sjednicom je predsjedavala Aida Obuća, predsjedavajuća Skupštine BPK-a Goražde, a osim članova Kantonalne uprave Civilne zaštite te članova Vlade BPK Goražde na čelu sa premijerom Emirom Okovićem, Praču je posjetio i Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite.

Razmatrana je aktuelna situacija u ovoj općini te prijedlozi o poduzimanju aktivnosti na rješavanju štetnih posljedica koje su uzrokovane poplavom.

Načelnik općine Pale u FBiH Asim Zec trenutnu situaciju na području ove lokalne zajednice ocijenio je kao jednu od možda najtežih do sada.

"Navikli smo da se rijeka Prača izlijeva iz svog korita, ali ovo što se desilo prije dva dana je zaista katastrofalno. Nanesene su velike štete kako na stambenim objektima tako i na poljoprivrednom zemljištu", kazao je Zec.

Direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak najavio je da će uprava kojom rukovodi djelovati i pomoći u skladu sa mogućnostima.

Općina Pale procjenit će nastale štete i u skladu sa procedurama dostaviti zahtjev za pomoć Vladi BPK-a Goražde te pripremiti preliminarne podatke o nastaloj šteti i zahtjeve za hitnu interventnu pomoć uputiti Kantonalnoj i Federalnoj upravi Civilne zaštite. Pomoć općini Pale u FBiH obećana je u materijalno tehničkim sredstvima, bit će obezbjeđene pumpe za izbacivanje vode i topovi za isušivanje poplavljenih stambenih objekata.