"Proglasiti ga personom non grata"
0

Rijaset: Dodik širi virus šovinizma i fašizma

FENA
Sa sjednice Rijaseta (Foto: Arhiv)
Sa sjednice Rijaseta (Foto: Arhiv)
Milorad Dodik kontinuirano u svojim javnim nastupima u fokus pažnje uzima islam i muslimane. Neke od tih izajava su šovinističke, rasističke, podstiču mržnju i iskrivljuju činjenice, kaže se u nedjelju u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH, a povodom, kako se navodi, kontinuiranih opasnih izjava predsjednika RS-a Milorada Dodika.

U saopćenju se ističe da Dodik nije kompetentan da tumači islam.

"Dijeli ga na politički i nepolitički, ali je očito da u političkim odnosima Dodik uzima islam kao kompromitirajući faktor i pogrdnu etiketu koju će, kao takvu, prišivati političkim predstavnicima Bošnjaka i tjerati ih da se brane od islama, a neki i obračunavaju sa islamom, ali i podsticati u društvu opću mržnju i animozitet prema jednoj globalnoj religiji", kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta IZ u BiH.

Obračun sa islamom

Nije rijetkost, kaže se dalje, da Dodik Bošnjake tretira kao bosanske muslimane ili samo muslimane što predstavlja drsko negiranje njihovog nacionalnaog identiteta, a odricanje jednom narodu punine njegovog nacionalnog identiteta ustvari je oživljavanje poraženih i odbačenih ideologija aparthejda i fašizma.

Istaknuto je da "rasizam i šovinizam prema muslimanima kod Milorada Dodika ima kontinuitet i predstavlja konstantu njegovog djelovanja".

"Dodik je političar koji širi uvjerenje da se ne može u muslimane imati povjerenja, koji je ustvrdio da sudije muslimani ne mogu suditi i koji slijedi teorijsku misao haške osuđenice Biljane Plavšić koja je govorila da su muslimani 'genetski kvaran materijal', protiv kojih se ona borila podstičući genocid, zločine protiv čovječnosti, etničko čišćenje. Obračun sa islamom i muslimanima očito je dio političkog programa kojeg provodi Milorad Dodik i njegovi politički istomišljenici. To ilustrira i skorašnja prognoza Nikole Špirića, koji reče 'radikalni islamski elementi promijeniće identitet bosanskih muslimana'.

"Tumači" islama

Za Dodika, Špirića i druge njima slične političare i 'tumače' islama, prihvatljiv je i poželjan četnički pokret koji je u Drugom svjetskom ratu na najsvirepiji način pobio i poklao na desetine hiljada Bošnjaka i čija se tradicija ponosno njeguje među pojedinim dijelovima srpskog naroda. Tako se promovira i poručuje da je četničko klanje Bošnjaka muslimana junaštvo i svijetla tradicija srpskog naroda. Također, krsne slave državnih institucija i javnih ustanova su prihvatljiva vjerska praksa za Republiku Srpsku, dok su povratnici muslimani teroristička prijetnja, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta IZ u BiH reagujući na izjave predsjednika RS-a.

Šovinistički i rasistički politički projekat koji negira nacionalni identitet jednog naroda, kaže se dalje u saopćenju, stigmatizira jednu cijelu vjersku tradiciju i njene pripadnike, te slijedi koncept koji je, kao zločinački i genocidni, osuđen ili mu se sudi u Haškom tribunalu, ustvari urušava samu bit savremene civilizacije i demokratskih vrijednosti modernog svijeta.

Uskratiti gostoprimstvo Dodiku Ističe se da odgovorna i civilizirana domaća i međunarodna politika mora naći načina da se zaustavi virus šovinizma i fašizma, jer takva politika se ne može podržavati i prema njoj imati prijateljski i blagonaklon odnos.

"Takva politika priprema novi genocid i progon Bošnjaka zato što su muslimani, a sve članice Ujedinjenih naroda dužne su boriti se protiv činjenja genocida i svega onoga što tome vodi. Muslimani Bošnjaci očekuju da relevantni politički faktori prepoznaju, osude i zaustave opasnu, destruktivnu i antičovječnu politiku Milorada Dodika. Posebno je važno da to shvate u Beogradu, jer njihovo prijateljstvo i podrška Miloradu Dodiku znači stajanje iza njegovih šovinističkih i rasističkih izjava i vrijeđanja islama i muslimana. Smrtonosni virus destrukcije i zla mora biti izoliran. Mudrost nas poučava da malo zlo i mala vatra se nikad ne smiju potcijeniti", kaže se u saopćenju Rijaseta IZ u BiH.

Rijaset IZ BiH će današnje saopćenje dostaviti ambasadama muslimanskih zemalja s prijedlogom da se uskrati gostoprimstvo i proglase personom non grata političari poput Milorada Dodika i oni koji podržavaju Dodika iz Beograda.

"Ideje i govor Dodika i Biljane Plavšić šire islamofobiju, a oni koji to čine i podržavaju, u interesu svjetskog mira i humanizma, moraju biti osuđeni i izolirani", kaže se na kraju saopćenja Službe za odnose s javnošću Rijaseta IZ u BiH.