"Odgovornost se prebacuje na RS"
0

Dodik iznio niz optužbi na račun Izetbegovića

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas brojne optužbe bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, ustvrdivši da je situacija u Federaciji BiH politički haotična, a da Izetbegović odgovornost želi da prebaci na RS.

S tim u vezi, Dodik tvrdi da nisu tačni Izetbegovićevi navodi da je on odgovoran jer BiH nema formirano novo Vijeće ministara, navodeći da su predstavnici RS "bili spremni da uđu u formiranje vlasti na nivou BiH još prije godinu dana". "RS je bila spremna da uđe u formiranje vlasti na nivou BiH još prije godinu i nismo imali nijednu rezervu u tom pogledu. To što je haotična situacija u Federaciji BiH u pogledu političkih odnosa, to je njihov problem, a oni se pokazuju kao majstori kako bi prebacili njihovu odgovornost na druge", ustvrdio je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

Navodeći da je Bakir Izetbegović na početku svog mandata rekao da nastavlja politiku svog oca Alije Izetbegovića, Dodik je ustvrdio da je to ratnička politika, čiji je cilj stvaranje stereotipa o Srbima kao narodu koji je za sve krivac. Podsjetivši na nedavnu izjavu nekadašnjeg specijalnog izaslanika UN-a za Jugoslaviju Jasušija Akašija, koji je rekao da još nije jasno ko je odgovoran za stradanje na pijaci Markale u Sarajevu, za koje je okrivljena srpska strana, Dodik je dalje ustvrdio da su u vrijeme događaja u Srebrenici povučene vojne snage UN-a, kako bi se desio masakr, jer je tadašnjem muslimanskom rukovodstvu u Sarajevu trebalo 5.000 ubijenih muslimana da bi se desila vojna interevencija NATO protiv srpskih snaga, a koja je odlučivala o samoj suštini rata.

"Znajući to, i činjenicu da je Bakir Izetbegović rekao da slijedi politiku svog oca, nemamo razloga da sumnjamo u njegove namjere da realizuje projekat islamske države na prostoru BiH", tvrdi Dodik i za sebe navodi da je on čovjek politike mira, za razliku od Izetbegovića i mnogih drugih. Za sebe je Dodik kazao da vodi politiku koja je bitno uticala da se onemogući da RS bude razvlašćena, istovremeno čuvajući mir u BiH, a to je suština onoga što njima smeta. Smetaju mu i navodi, kako kaže, medija u Federaciji BiH, koji pri izvještavanju o nedavnom terorističkom napadu na Ambasadu SAD u Sarajevu navode da je to uradio državljanin Srbije.

To bi, tvrdi Dodik, trebalo da implicira da je napadač Srbin, te održi stereotip o Srbima kao krivcima za sve. "Poštovanje nalaže da se kaže da je to Bošnjak, pripadnik vehabijskog pokreta, koji je motivisan ideologijom radikalnog islama, i koji je uzvikivao da ne želi da ubija muslimane, već američke građane, što govori dovoljno o tome na koji način to treba posmatrati", naveo je on i dodao kako se potenciranjem priče da je napadač državljanin Srbije želi očuvati i stereotip da je Srbija leglo zla, te istaći da se u njoj formira vehabijski pokret, a koji u suštini svoje ideološke centre na Balkanu ima u BiH.

Dodik je ovu izjavu dao novinarima u Donjoj Gradini gdje je danas s izraelskim šefom diplomatije Avigdorom Libermanom položio vijenac u znak sjećanja na stradanje Srba i Jevreja u Jasenovcu.