{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik iznio niz optužbi na račun Izetbegovića

F
30.10.2011. u 13:20
0
130
Dodik iznio niz optužbi na račun Izetbegovića
0
Dodik iznio niz optužbi na račun Izetbegovića
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas brojne optužbe bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, ustvrdivši da je situacija u Federaciji BiH politički haotična, a da Izetbegović odgovornost želi da prebaci na RS.
S tim u vezi, Dodik tvrdi da nisu tačni Izetbegovićevi navodi da je on odgovoran jer BiH nema formirano novo Vijeće ministara, navodeći da su predstavnici RS "bili spremni da uđu u formiranje vlasti na nivou BiH još prije godinu dana". "RS je bila spremna da uđe u formiranje vlasti na nivou BiH još prije godinu i nismo imali nijednu rezervu u tom pogledu. To što je haotična situacija u Federaciji BiH u pogledu političkih odnosa, to je njihov problem, a oni se pokazuju kao majstori kako bi prebacili njihovu odgovornost na druge", ustvrdio je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

Navodeći da je Bakir Izetbegović na početku svog mandata rekao da nastavlja politiku svog oca Alije Izetbegovića, Dodik je ustvrdio da je to ratnička politika, čiji je cilj stvaranje stereotipa o Srbima kao narodu koji je za sve krivac. Podsjetivši na nedavnu izjavu nekadašnjeg specijalnog izaslanika UN-a za Jugoslaviju Jasušija Akašija, koji je rekao da još nije jasno ko je odgovoran za stradanje na pijaci Markale u Sarajevu, za koje je okrivljena srpska strana, Dodik je dalje ustvrdio da su u vrijeme događaja u Srebrenici povučene vojne snage UN-a, kako bi se desio masakr, jer je tadašnjem muslimanskom rukovodstvu u Sarajevu trebalo 5.000 ubijenih muslimana da bi se desila vojna interevencija NATO protiv srpskih snaga, a koja je odlučivala o samoj suštini rata.

"Znajući to, i činjenicu da je Bakir Izetbegović rekao da slijedi politiku svog oca, nemamo razloga da sumnjamo u njegove namjere da realizuje projekat islamske države na prostoru BiH", tvrdi Dodik i za sebe navodi da je on čovjek politike mira, za razliku od Izetbegovića i mnogih drugih. Za sebe je Dodik kazao da vodi politiku koja je bitno uticala da se onemogući da RS bude razvlašćena, istovremeno čuvajući mir u BiH, a to je suština onoga što njima smeta. Smetaju mu i navodi, kako kaže, medija u Federaciji BiH, koji pri izvještavanju o nedavnom terorističkom napadu na Ambasadu SAD u Sarajevu navode da je to uradio državljanin Srbije.

To bi, tvrdi Dodik, trebalo da implicira da je napadač Srbin, te održi stereotip o Srbima kao krivcima za sve. "Poštovanje nalaže da se kaže da je to Bošnjak, pripadnik vehabijskog pokreta, koji je motivisan ideologijom radikalnog islama, i koji je uzvikivao da ne želi da ubija muslimane, već američke građane, što govori dovoljno o tome na koji način to treba posmatrati", naveo je on i dodao kako se potenciranjem priče da je napadač državljanin Srbije želi očuvati i stereotip da je Srbija leglo zla, te istaći da se u njoj formira vehabijski pokret, a koji u suštini svoje ideološke centre na Balkanu ima u BiH.

Dodik je ovu izjavu dao novinarima u Donjoj Gradini gdje je danas s izraelskim šefom diplomatije Avigdorom Libermanom položio vijenac u znak sjećanja na stradanje Srba i Jevreja u Jasenovcu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: