Problematične intencije
36

Rifat Škrijelj: Otcjepljenje Medicinskog fakulteta nije utemeljeno u zakonu i statutu

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta u Sarajevu raspravljano je o potencijalnom otcjepljenju te ustanove od Univerziteta u Sarajevu, što je za rektora Rifata Škrijelja nepojmljivo budući da se o takvim odlukama, prema njegovim riječima, mora izjasniti osnivač - Kanton Sarajevo.

Na sjednici je, kako nezvanično saznajemo, formirana radna grupa na čije čelo je predložena bivša dekanesa Semra Čavaljuga, za pojedine članove Nastavno-naučnog vijeća još uvijek važeća, a grupa će biti zadužena za aktivnosti vezane za otcjepljenje Medicinskog fakulteta.

Rektor Škrijelj je za Klix.ba istakao da službeno nije dobio nikakvu informaciju o intencijama Nastavno-naučnog vijeća da se Medicinski fakultet odvoji od UNSA.

"Ako su istiniti medijski navodi da je pokrenuta takva inicijativa o njihovom takozvanom odvajanju, odnosno formiranju posebnog univerziteta, mogu reći da je riječ o neutemeljenoj inicijativi. Ukoliko dobijem takav akt, proslijedit ću ga Senatu UNSA i Upravnom odboru UNSA na razmatranje", kategoričan je rektor Škrijelj.

Navodi da je Medicinski fakultet jedna od organizacionih jedinica UNSA, tako da u njihovom pokušaju da se odvoje moraju prvo poštovati Zakon o visokom obrazovanju i Statut UNSA.

"Ulogu osnivača je zvanično preuzeo Kanton Sarajevo, tako da o našem statusu osnivač prije svega mora donijeti odluke, dakle Vlada KS i Skupština KS", kazao je rektor Škrijelj za Klix.ba.

Dodaje da se oni o tome moraju izjasniti kroz donošenje zvaničnih odluka, ali da bi se o tome izjasnili moraju se ispuniti svi uvjeti propisani Zakonom o visokom obrazovanju.

"Ovaj Medicinski fakultet je Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu, kao takav je upisan u sudskom registru sa svom imovinom i svim što ga čini fakultetom. Priča o otcjepljenju nije utemljena u zakonu i statutu", istakao je.

Upitan da li je Semra Čavaljuga još uvijek dekanesa Medicinskog fakulteta, kako je vide pojedini članovi Nastavno-naučnog vijeća, rektor Škrijelj odgovara da je ona suspendovana njegovom odlukom i da nije dekanesa ni po kakvom osnovu.

"Semra Čavaljuga u pravnom prometu ili bilo kakvom pogledu ne bi smjela da se pojavljuje u ime Medicinskog fakulteta, kod dva izrečena akta. Osoba koja mijenja nju je v. d. Nermin Sarajlić. On se trenutno nalazi na čelu Medicinskog fakulteta i oni su dužni da izvrše izbor v. d. dekana i raspišu konkurs za dekana Medicinskog fakulteta", zaključio je rektor Rifat Škrijelj.