Ukoliko ponovo ne završi u zatvoru
0

Rifat Dolić: Abdićeva krajnja destinacija je Velika Kladuša

Piše: E. Gorinjac
Rifat Dolić
Rifat Dolić
Nakon izlaska iz pulskog zatvora Fikret Abdić se zajedno sa članovima porodice zaputio u vilu u Voloskom, gdje će za sada živjeti, potvrdio je za Sarajevo-x.com Rifat Dolić, predsjednik Abdićeve stranke, Demokratske narodne zajednice BiH (DNZ).

"Abdić će živjeti u porodičnoj kući u Voloskom, u Hrvatskoj, ali je njegova krajnja destinacija Velika Kladuša. Budući da je u zatvoru proveo toliko vremena on nema nikakve lične dokumente, pa već od danas može započeti proceduru da ih dobije", rekao je Dolić.

Prema riječima predsjednika DNZ-a, Abdić nema ograničenja u kretanju, što znači da može napustiti Hrvatsku.

"Nisam čitao rješenje o izlasku iz zatvora koje je Abdić dobio, ali onoliko koliko sam ja upoznat, on nema ograničenja u kretanju. Abdić će se sada posvetiti ekonomiji. Prije svega trima firmama u Hrvatskoj koje ima njegova porodica, pa onda i Agrokomercu. Bilo bi idealno kada bi Vlada FBiH pristala na saradnju sa Abdićem kada je u pitanju Agrokomerc, ali ne vjerujem da će za takvo što biti raspoloženja kada je u pitanju federalna vlast", kaže Dolić za Sarajevo-x.com.

No, bivši vođa samoproglašene Autonomne pokrajine Zapadna Bosna ponovo bi mogao završiti iza rešetaka. Podsjetimo, Abdića čeka još jedan sudski proces, ovog puta za privredni kriminal, za šta je podignuta optužnica i protiv njegovog sina Ervina.

Fikreta Abdića se tereti da je 2001. fiktivno posudio Agrokomercu 600.000 kuna, a zatim je, kako novac nije vraćen, preuzeo nekretninu te firme, odnosno vilu u Voloskom vrijednu 1,9 miliona kuna, u koju je i otišao nakon današnjeg izlaska iz zatvora. Abdića se također tereti da je 2005. opunomoćio sina da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozali.