I dalje ga zanima Agrokomerc
0

Nakon izlaska iz zatvora Abdić se neće vratiti u Veliku Kladušu

Piše: E. Gorinjac
Fikret Abdić (Foto: Arhiv)
Fikret Abdić (Foto: Arhiv)
Nakon što je Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske donijelo odluku prema kojoj će Fikret Abdić, koji je osuđen za ratne zločine, u martu naredne godine biti uslovno pušten na slobodu, njegova kćerka Elvira Abdić-Jelenović izjavila je za Sarajevo-x.com da će on iz zatvora otići kući u Volosko, jer je to mjesto njegovog stalnog prebivališta.

Još uvijek nije poznato kakva će biti ograničenja njegovog kretanja, što bi se trebalo saznati kada dobije rješenje o prijevremenom otpustu.

"Što se tiče povratka u Veliku Kladušu, otac se tamo nema gdje vratiti, osim u Agrokomerc i to kada ga dioničari dobiju natrag. Naša je kuća opljačkana i spaljena nakon rata i već nekoliko godina zahtjev za njenu obnovu ne dolazi na red. Naravno, mi očekujemo da će počinioci ovog kaznenog djela biti pronađeni i procesuirani. Moram naglasiti da eventualna ograničenja u kretanju neće smetati ocu u njegovom radu jer je on čovjek koji ni prije zatvora nije imao slobodno kretanje već je bio ograničen na relaciju kuća-ured. U javnosti je to manje poznato", izjavila je za naš portal Abdić-Jelenović.

Ona kaže da je o odluci Komisije koja je odlučivala o Abdićevom izlasku iz zatvora saznala iz medija, kao i ranije kada se vijećalo o tome, ali da je Abdić to saznao jutros te da nije bio iznenađen.

"Moj svijet se zove Agrokomerc"

"Ujutro na dan zasjedanja kada me otac zvao, pitala sam ga jesu li ga obavjestili u koje vrijeme će zasjedati Komisija, on mi je odgovorio: 'Ma pusti to! Ljilja, moj svijet se zove Agrokomerc i ja živim u tom svijetu!' Mislim da je to odgovor na pitanje imali Fikret Abdić još interesa za Agrokomerc. Ne znam zašto u Federaciji BiH ne postoji politička volja da se ispravi nepravda koja je učinjena dioničarima Agrokomerca, a sve zbog tog što su bili drugačije opredjeljeni. Privatno vlasništvo je svugdje zaštićeno osim u BiH i krajnje je vrijeme da se te i slične nepravde isprave. Ne mogu razumjeti one koji zbog svoje taštine i nesposobnosti ne dozvoljavaju da se jedan kraj razvija i koji svoje osobne interese stavljaju ispred javnog dobra", prokomentarisala je Abdić-Jelenović.

Bivše Više javno tužiteljstvo u Bihaću je 1996. godine podignulo optužnicu protiv Abdića, a odlukom Vrhovnoga suda Republike Hrvatske 2001. godine slučaj preuzima Hrvatska. Abdić je nakon toga završio u Okružnom zatvoru u Karlovcu, a Županijski sud ga 31. jula 2002. godine proglašava krivim za ratni zločin.

"Zločinac do kraja života"

Kroz 11 Abdićevih logora je prošlo između 4.000 i 5.000 građana sa prostora bihaćke regije, odnosno sadašnjeg Unsko-sanskog kantona, a prema podacima Ministarstva za boračka pitanja USK u međubošnjačkom sukobu u Krajini poginulo je 1.700 pripadnika 5. korpusa.

Nakon vijesti da će Abdići izaći iz zatvora u martu naredne godine u Krajinu su mišljenja bila podijeljena, ali bez burnih reakcija. Podsjetimo, neki od pripadnika 5. korpusa armije BiH su još u septembru poručili da ne treba dizati tenzije zbog Abdićevog izlaska iz zatvora, te da bez obzira što će biti na slobodi, Abdić za njih "ostaje ratni zločinac do kraja života".

Na Županijskom sudu u Rijeci se također vodi postupak protiv Fikreta Abdića i njegovog sina Ervina Abdića koji se terete za kaznena djela zlopotrebe položaja i ovlasti te pomaganje u zlopotrebi položaja i ovlasti i omogućavanje drugom sticanja protupravne imovinske koristi.

Abdić se tereti da je 2001. fiktivno posudio Agrokomercu 600.000 kuna, a zatim je, pošto novac nije vraćen, preuzeo nekretninu te kompanije, vilu u Voloskom vrijednu 1,9 miliona kuna.

Abdić se također tereti da je 2005. opunomoćio sina, iako to nije smio jer više nije bio direktor jedne od Agrokomercovih firmi, da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozali.