{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ratni zločinac Fikret Abdić danas izlazi iz zatvora u Puli

S
9.3.2012. u 07:56
0
79
Ratni zločinac Fikret Abdić danas izlazi iz zatvora u Puli
0
Ratni zločinac Fikret Abdić danas izlazi iz zatvora u Puli
Fikret Abdić (Foto: Arhiv)
Fikret Abdić će danas biti pušten iz zatvora u Puli pošto je odslužio dvije trećine kazne, odnosno deset godina i devet mjeseci zbog ratnog zločina počinjenog na području zapadne Bosne, odnosno na području bosanske Krajine.
Abdića je Županijski sud u Karlovcu 2003. godine osudio na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud Hrvatske je kaznu preinačio u 15 godina. Zločincu Abdiću se sudilo na osnovu optužnice Tužiteljstva BiH, te kao državljaninu Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a na temelju sporazuma sporazuma između dvije države o pravnoj pomoći.

Fikret Abdić, zvani Babo, je proglašen krivim zbog uspostave takozvane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, što je u suprotnosti sa Ustavom BiH te zato što je kao vrhovni zapovjednik takozvane narodne odbrane odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara.

Kroz 11 Abdićevih logora je prošlo između 4.000 i 5.000 građana sa prostora bihaćke regije, odnosno sadašnjeg Unsko-sanskog kantona, a prema podacima Ministarstva za boračka pitanja USK u međubošnjačkom sukobu u Krajini poginulo je 1.700 pripadnika 5. korpusa.

Na Županijskom sudu u Rijeci uskoro bi se trebalo nastaviti suđenje Fikretu Abdiću i njegovom sinu Ervinu Abdiću zbog više kaznenih djela privrednog kriminala. Ovo suđenje je počelo 17. oktobra prošle godine, te je u međuvremenu prekinuto. Županijski sud je prije nekoliko dana potvrdio da im je stigla sva potrebna dokumentacija za ovo suđenje. Fikret Abdić i njegov sin Ervin Abdić terete se za kaznena djela zloupotrebe položaja i ovlasti te pomaganje u zloupotrebi položaja i ovlasti i omogućavanje drugome stjecanja protupravne imovinske koristi.

Fikreta Abdića tereti se da je 2001. fiktivno posudio Agrokomercu 600.000 kuna, a zatim je, pošto novac nije vraćen, preuzeo nekretninu firme - vilu u Voloskom vrijednu 1,9 miliona kuna. Također se tereti da je 2005. opunomoćio sina, iako to nije smio jer više nije bio direktor jedne od Agrokomercovih firmi, da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozali. Obojica su se na početku suđenja očitovala da se ne smatraju krivima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: