{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ribu mladicu proglasiti zaštićenom vrstom i u BiH

F
2.8.2012. u 14:49
70
3
Ribu mladicu proglasiti zaštićenom vrstom i u BiH
70
Ribu mladicu proglasiti zaštićenom vrstom i u BiH
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a pokrenulo je postupak za donošenje odluke da se riba mladica i u Bosni i Hercegovini proglasi zaštićenom vrstom.
Mladica, iako se nalazi na listi zaštićenih vrsta u EU, kod nas dodatno ugrožena od strane krivolovaca koji je izlovljavaju podvodnim puškama, što je i zakonom zabranjeno.

"Ova odluka će biti pravni osnov, ne samo za zaštitu ove riblje vrste, nego i za sankcioniranje krivolovaca koji, zbog lične koristi, nanose nemjerljivu štetu široj društvenoj zajednici", rekla je resorna ministrica Srebrenka Golić nakon sastanka s profesorima Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci te predstavnicima Udruženja za uzgoj i zaštitu salmonidnih i autohtonih vrsta riba u rijeci Vrbas "Mladica".

Oni su istakli da opstanak autohtonih vrsta u slivu Vrbasa, u prvom redu, ugrožavaju otpadne vode te da je neophodno da se uspostavi sistem integralne zaštite ove rijeke, koji će omogućiti održiv razvoj lokalnih zajednica koji se nalaze u slivu Vrbasa, saopćeno je iz resornog ministarstva.

Dogovoreno je da se, odmah nakon usvajanja odluke o zaštiti mladice, pristupi izradi projekta za uspostavljanje ribogojilišta za uzgoj mrijesti mladice te da se pripreme i drugi projekti sa tačno postavljenim ciljevima, zadacima i nosiocima aktivnosti koji će omogućiti integralnu zaštitu Vrbasa.

Golić je rekla da će se ovi projekti integrirati u Projekat "Program zaštite životne sredine i razvoja turizma u slivu rijeke Vrbas", koji će se će se u naredne tri godine implementirati u opštinama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH koje se nalaze u slivu Vrbasa.

Radi se o projektu čiji je nosilac UNDP, a finansirat će se iz grant sredstava Vlade Japana, kompanije Coca-Cola, uz sufinasiranje entitetskih i lokalnih vlasti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: