"Očistiti rijeku i njene obale"
0

Eko regata "Čist Vrbas" održava se od 29. juna do 3. jula

SRNA
Ovogodišnja Eko regata "Čist Vrbas" biće održana od 29. juna do 3. jula, a krenuće iz Gornjeg Vakufa, kroz Bugojno, Donji Vakuf, Jajce, Banja Luku, Laktaše i Srbac.

Eko regata od izvora do ušća rijeke Vrbas, koja se održava već drugu godinu za redom, ima za cilj povećanje svijesti javnosti o zaštiti ove rijeke kroz aktivnosti čišćenja njenih obala od čvrstog otpada.

Portfolio menadžer Razvojnog programa UN u BiH Goran Vukmir rekao je da su svi koji žive u slivu rijeke Vrbas podjednako odgovorni za njegovo sadašnje zagađenje, te dodao da se kroz eko regatu želi podići svijest javnosti o tome da se čistoća voda i sliva rijeke direktno reflektuje u čaši vode na stolu, zagađenosti hrane koja se uzgaja na njegovim obalama i broju turista.

"Što prije shvatimo da je Vrbas naše zajedničko dobro i da je svako od nas, ne samo dužan, nego i ima interes da se prema njemu odnosi zaštitnički, prije ćemo zajedno početi da živimo bolje od korištenja rijeke na održiv i ekološki prihvatljiv način", istakao je Vukmir.

On je naglasio da je cilj, prije svega, ukazati na potrebu zaštite voda, edukovanje stanovništva da otpad odlaže isključivo na mjesta koja su za to predviđena, te čišćenje dijela korita rijeke Vrbas u njenom gornjem toku, prije svega, od čvrstog otpada, a po uzoru na Eko kanjon regate koje su održane proteklih godina u srednjem toku Vrbasa, na području Banja Luke.

Eko regata "Čist Vrbas" jedna je od aktivnosti projekta UNDP-a BiH u partnerstvu sa Vladom Japana i kompanijom "Coca-Cola", proizišla iz uspostavljanja Koordinacionog tima gradonačelnika i načelnika opština u slivu Vrbasa koji su potpisali povelju o očuvanju ove rijeke, čime su se obavezali da će zajednički djelovati u aktivnostima njene zaštite.

Uključivanjem lokalnih zajednica od izvora do ušća Vrbasa, Eko regata daje podršku provođenju ove povelje i animira građane da odlažu otpad na mjesta koja su za to predviđena.

U saopštenju PRIME Communications dodaje da će projekat rezultirati povezivanjem institucija lokalnih zajednica, komunalnih službi i rafting klubova u cijelom slivu Vrbasa, s ciljem efikasnijeg djelovanja na zaštiti kvaliteta vode rijeke Vrbas, kao i čistoće njenih obala i samog korita.

Eko regatu "Čist Vrbas" pratiće ulične akcije u Bugojnu, Donjem Vakufu, Jajcu, Banjaluci i Laktašima, na kojim će se građanima dijeliti informativno - edukativni materijali, kao i dodatno ukazivati na značaj da se aktivira domaće stanovništvo i uključi u očuvanje rijeke Vrbas i njenih obala.