Komentari (46)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Svaka cast, Adnane, na nadahnutom tekstu, a narocito na prijedlogu clana 1. buduceg Ustava BiH: Bosna i Hercegovina je drzava njenih gradjana. Ja bih predlozio clan 2. Ustava: Svi oni koji ne prihvataju clan 1., mogu slobodno da se isele iz Bosne i Hercegovine.
Trebalo bi restartovati Jugoslaviju.
Da skratim, u ovakvoj Bosni je iluzorno, infantilno pa cak i kontraproduktivno zazivati taj koncept koji autor clanka pogresno percipira kao, parafraziram, temeljem uredjenja svih civilziranih, demokratski uredjenih evropskih drzava. Primjer je Belgija. Nigdje u Ustavu ove zemlje ne pise da je ona drzava svih svojih gradjana vec svojih naciona: holandskog, francuskog i njemackog. To, normalno, ne iskljucuje demokratki duh i principe na kojoj ova visenacionalna zemlje pociva. Radi se o konsocijacijskom modelu uredjenja koji se u Bosni, izgleda, slabo poznaje a jos manje zagovara.
Buturovicu Adnane, lijepo je sto volite svoj novinarski posao. Medjutim on se ne svodi na puko citiranje opstih pravila, postulata pa i normativa na koje se strucnjaci oslanjaju u osmisljavanju i radu na ustavu jedne drzave. Dakle, ne plural vec singular - JEDNE drzave - sa svim njenim posebnostima koje ista nosi. Bosna je NAZALOST izgubila historijsku sansu da bude drzava utemeljena na gradjanskim principa vec (!) koncem 19. vijeka, kad su se u BiH, principom spojenih posuda, prelio tada \"pomodarski\" etno-nacionalni koncept, iz susjednih nam Srbije i Hrvatske. Prihvatanjem takvog modela \"uredjenja populacije\" ili \"populacijskog inzenjeringa\" (divan primjer tehnokratskog vokabulara!!) - ukinut je i duh one Bosne koju ovdje mnogi, pocevsi od Buturevica, zazivaju. Dakle, monoetnicke i, na koncu, mononacionalne Bosne gdje je nacion - Bosanci.
@Braun \"Porediti BiH sa Skotskom ili Katalonijom je nemoguce, jer ona nije nastala tako sto su se spojili srpski, hrvatski i bosnjacki djelovi u jednu cjelinu, vec je od svog zacetka bila jedna nedjeljiva cjelina.\" Bosna kao država je svoje postojanje završila prije 600 godina. Nakon toga, postoji samo kao provincija u sklopu drugih država. Ta cjelovitost o kojoj pričaš je nije prirodno stanje, nego stanje održavano silom. Silom imperije Turske, pa Austrije, pa prve Jugoslavije, pa silom komunista. Čim se prvi narod na izborima upitalo što misli, narod je rekao hoćemo Škotsku :) \" Na kraju krajeva same RH i RS su organizovane po gradjanskom principu i nejasno mi je zasto bosanski srbi i hrvati traze to isto u BiH bas po uzoru na matice?\" Iz istog razloga zašto ste se vi otcijepili iz Jugoslavije.
Ako neko misli da je opcija etnicko-vjerske podjele rjesenje neka taj isti zahtijev iznese i u drzavama maticama, u R Hrvatskoj i R Srbiji. Na kraju krajeva same RH i RS su organizovane po gradjanskom principu i nejasno mi je zasto bosanski srbi i hrvati traze to isto u BiH bas po uzoru na matice?
Evropa i napredni svijet vec stotinama godina funkcionisu na tom principu pa ne vidim razloga zasto nebi mogla i BiH? Teorija etnickog i religijskog je davno prevazidjen kao nefunkcionalan i nehuman sistem. Onaj ko to nije prerastao mora ici na politicko i humano prevaspitanje ili priznati da nije dorastao sadasnjici, da zivi u proslosti. Ova bosanska podjela je podjela zasnovana na strahu jednih od drugih ciji osnov je etno-religiozni. Ali to je samo jedna fikcija i Evropa je dokaz da narodi i religie mogu itekako dobro funkcionisati, zivjeti slobodno, cuvati svoje etnicke i religiozne vrijednosti pod plastem gradjanske demokratije. Porediti BiH sa Skotskom ili Katalonijom je nemoguce, jer ona nije nastala tako sto su se spojili srpski, hrvatski i bosnjacki djelovi u jednu cjelinu, vec je od svog zacetka bila jedna nedjeljiva cjelina. Zato je zahtjev za federalne jedinice ispod linije dozvoljenog i realnog.
@XP sto nema federalne TV na kablovskoj u zapadnom dijelu grada Mostara?A ukljucili su RTRS kanal.
Prvo cemo traziti jedinstvenu policiju na nivou BiH.
Ti se dzaba trudis da taj gradjanski ustroj objasnis nama jer ga veoma dobro razumijemo i zato smo (vecinom Srbi i Hrvati) protiv toga. Prvo, da te ovom pitam? Jugoslavija, jel je ona bila gradjanska? Kazes: \"Nije SDP mjerilo gradjanske demokratije, ve sustav u kojem se odvija glasanje, u kojem se odvija politika\". Tacno, pitanje gdje ce se odvijati glasanje. Recimo samo u RS-u, gdje su Srbi velika vecina ili u citavoj BiH, gdje Srbi drasticno gube znacaj. To je ono sto Hrvoje prica. Jedinice gdje je jedan narod vecina i onda moze gradjanska, jer ostali gube politicku moc u tim jedinicima. Ako BiH bude na citavoj teretoriji onda Bosnjaci imaju naj vise politicke moc. To treba sprijeciti! Da EU trazi gradjanski princip je tacan, ali je opet velika razlika kako ce se to u teretorijalnom smislu implementirati (RS-FBiH). Znaci, ja nemam nista protiv gradjanske opcije, sa entitetskim glasanjem. Jedan covjek-jedan glasu u entitetima. Posto nema Bosnjaka u RS, nemaju ni glasa. Kuzis?
@Velika Kifla, ma ne treba entitet, taj pojam je ionako neodređen, ali treba federalna jedinica. Kad se Škoti odreknu Škotske, ili Katalonci Katalonije, onda ni ja neću tražiti ISTO. Jel pošteno? Ili hoćeš reći da Škotska, Katalonija, Flandrija nisu Europa?
Ma kakav restart kakvi bakraci ... ovdje ce se jos 50 godina narod mrcvariti ... BiH nije drzava to je najvece muciliste za postene gradjane u cijelom svijetu
Mozda mnogi ne znaju, jer to nasi politicari kriju od naroda, da je EU porucila BiH da MORA...doslovice MORA uspostaviti gradjanski princip u drzavi da bi mogla patricipirati ka EU. To je ultimativno i od tog stava EU i kad bi htjela ne moze odstupiti. EU je previse komplikvan i moderan sistem da bi u svojim redovima imao drzavu koja nema jasnu strukturu i gdje nisu ispostovana sva danasnja ljudska prava, a prava danas funkcionisu na nivou gradjnina a ne naroda. Narod u politici je pjesnicka , a rhaicna forma koja se spreplice sa mitovima i religijom i kao takvi EU nisu potrebni niti bi mogli funkcionisati u njoj. Prava naroda su zasticena nekim drugim konvencijama koje tek treba ustanoviti i primjeniti u nasoj drzavi. Narodi vise izmedju sebe nemogu ratovati jer im stanje uspostavljeno takvim ratom nikad nece biti priznato. Zato RS ili hrvatski kantoni nikad nece imati sansu da se odvoje je nemaju uporiste u zakonia i normama koje vladaju danas.
@Hrvoje \"pa eto, onda smo se dogovorili. Prvo 3-4 entiteta, pa onda može građanska država. \" Onda ti ne trebaju entiteti, Hrvoje...^^
@@Braun \"Ne hvala,vecina ne zeli princip jedan gradjanin-jedan glas,jer to znaci da se Hrvati i Srbi vise nikad nista nece pitati u ovoj drzavi\" Ocigledno ili ne mozes ili ne zelis da svhatis gradjanski princip, koji, kako je Braun jasno i precizno objasnio, predstavlja drzavni, pravni i moralni okvir u skladu uvazavanja mogucnosti politicke participacije SVIH gradjana i njegovih interesa, sto je zasad u Bosni u ovom obliku jedna etnonacionalna folklorijada politickih perverzija, koja u ovom obliku ne moze ni teoreticno u EU ulaziti.
@Braun, pa eto, onda smo se dogovorili. Prvo 3-4 entiteta, pa onda može građanska država.
Hrvati , Srbi i Bosnjaci trebaju postati politicki gradjani , Bosanci i tad ce moci puno efikasnije zastititi etnicka prava za koje smatraju da su ugrozena. Zadrzati se na etnickom nivou znaci vjecno ratovati, biti u konfliktu jer na tom politickom nivou dogovor je nemoguc. To je svjesno stavljanje glava u pjesak, svjesno odricanje danasnjice i realnosti. To sto etnicke zajednice danas cine Evropa je prevazisla prije 300g. Kako mislite drzati korak sa ostalim na svim poljima, a pogotovu u ekonomiji kad nas napredniji sistemi pojedose za frustuk. Uspjeh narodnjaka u zadnjih 20 g. je i taj da smo i zvanicno najnepismenija nacija u Evropi. Multinacionalna BiH ne moze postojati onakvom kakvu je neki vide. Tri nacije u jednoj drzavi je neodrzivo niti ga priznaje bilo koje medjunarodno pravo. U jednoj drzavi moze egzistirati samo jedna nacija, ona politicka, a etnicke nacije su itako zasticene u entitetima i kantonima. Ne vidim kako sad mogu ugroziti jedni druge kad funkcionisu odvojeno.