BiH
0

GOST-KOMENTATOR / Restartovati BiH po evropskim pravilima

Piše: Adnan Buturović
Zašto je u ovom trenutku teško vjerovati u inicijative "intelektualaca" i zašto konstitutivnost naroda hrani produbljivanje nacionalističkih podjela.

"Bosnu i Hercegovinu treba restartovati. Ovo što živimo sada je tiha patnja, vrijeme samo prolazi pored nas, a sve ostalo kao da ide unazad. Nikad da dođemo do te nule, sa koje se onda može ponovo početi..."

Ovako je, jasno i precizno, reditelj Ahmed Imamović ocrtao fragment jednog vremena koji nepromijenjen traje dvadeset godina.

Najemotivniji reditelj mlađe generacije osjetio je na vlastitoj koži da svima onima koji misle o općem interesu svih građana koji žive u BiH, prije ili kasnije pred oči izađe – error. Ovdje je opći interes svih građana još uvijek virtuelna kategorija: valjda zato svako od nas, generacijski blizak onima koje je "zakačio" rat i poslijeratno doba, traži izlaz u nekom od oblika restartovanja mozga i povratka u prošlost.

Na tu virtuelnu kategoriju stiže glas iz Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99. Oni opet traže jedinstvenu, multietničku, multiovako i onako državu Bosnu i Hercegovinu. Preko stotinu intelektualaca (?) zahtijeva da se više prestane sa "nacionalnom segregacijom", "dijeljenjem tkiva BiH", "i poradi na stvaranju funkcionalne, održive, evropske države" i ostalim prežvakanim floskulama.

Na stranu što se kad je u pitanju Krug 99 radi o potpuno bizarnoj, kratkoglasnoj i na Sarajevo ograničenoj udruzi. I na stranu to što se svake sumorne nedjelje u sedmici tome pridaje nevjerovatan medijski značaj na ovdašnjim televizijama, ali sve to je još jedna od repriza ideološko-folklornog zaklinjanja u odanost cjelovitoj, nedjeljivoj državi. I to na 24 posto teritorije te iste države.

U toj zabludi, koju prosipaju intelektualci (?) "Kruga 99" (a isti su i oni iz Vijeća bošnjačkih intelektualaca), zabludjeli Bošnjak, Srbin, Hrvat, Jevrej, Rom, a bogami i ostali u BiH, žive i misle da će nekoga primorati ili privući proslavom praznika, inicijativom, apelom na apstrahovano jedinstvo, ravnopravnost, nedjeljivost.

Opće nije nacionalno

Dvadeset godina ovdje niko stvari nije nazvao pravim imenom. Dvadeset godina ovdje ne vladaju, kako im svi tepaju, narodne, nacionalne stranke i lideri. Radi se o nijemim provoditeljima tradicija onih koji su optuženi ili osuđeni za genocid, zločine protiv čovječnosti i etnička čišćenja, a sve na platformi krvi i tla.

To na sesiji "Kruga 99" niko ne smije reći, ali se u apelu "šefovima vlada i ministara vanjskih poslova, te zvaničnika EU", samo naglašava tvorevina svih socijalističkih ustava od 1945. do 1974. "jednakopravnost građana i ravnopravnost naroda".

Pojedinim veteranima antifašizma ovo može zvučati skaredno, ali u jednom smislu nasljeđe ZAVNOBiH -a sve ovo vrijeme (1990-2010) hrani tri ovdašnja naci blizanca. Od antifašističkih zasjedanja iz Drugog svjetskog rata, "demokrati iz 1990", preuzele su ustavni princip koji je tada bio avangardan, pozitivan i interesno primaran za Titove komuniste - princip tri konstitutivna naroda. Nakon propasti jednopartijskog sistema, taj je princip u BiH zastario, prevaziđen i van svake podudarnosti sa ustavnim principima zemalja EU.

Jer, kada je prije 12 godina Alija Izetbegović u statusu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH pokrenuo inicijativu kod Ustavnog suda BiH da se potvrdi princip konstitutivnih naroda, ta "dobronamjerna inicijativa" je postala ozbiljno diskutabilna kada su je prihvatili i pohvalili kasnije osuđeni ratni zločinac Biljana Plavšić, kriminalac u nastajanju Milorad Dodik i kasniji bjegunac od Suda BiH Ante Jelavić. Stari zavjerenik Izetbegović nikada nije prihvatio nijedan princip svojih ideoloških neprijatelja, osim što je "pritisnuo“ copy – paste" na tipke komunističke mašinerije vladanja.

Ustvari, te 1998., naci(onali)zmi su uvidjeli da im od principa konstitutivnosti tri naroda ne prijeti nikakva opasnost. Dapače, oni i kroz njegovo ustavno "betoniranje" Izetbegovićevom "pobjedom Bosne" i kroz Dejtonski mirovni sporazum još temeljitije i detaljnije dovode do nacionalne segregacije i teritorijalne podijeljenosti. Vođama nacionalnih blokova bitno je samo da to potraje dok se jednom zauvijek ne stvore tri etnički potpuno čista prostora. To je osnova da jednog dana na tim prostorima mogu birati, u institucije svog dijela, stopostotne pripadnike naciona. To im za sada odlično ide, a ispalo je da ih služi najbolji saveznik – vrijeme koje neumitno prolazi.

Tu stvar je najbolje definirao filozof i franjevac Mile Babić, učen čovjek sklon vjerovanju vlastitim očima: "To jasno dokazuje da vladajuće nacionalne politike nisu sposobne za demokratiju. Nacionalne vrijednosti su partikularne, a ljudske vrijednosti su univerzalne, što znači da nacionalne vrijednosti moraju biti u skladu s univerzalnim, neotuđivim ljudskim pravima."

To što Babić zaključuje, postulat je federalizirane Evrope, a današnja BiH je apsolutna negacija tog postulata. I to, upravo, kroz princip ZAVNOBIH-a kojeg su mimikrijski prihvatili i "naci narodnjaci".

Prva tačka Ustava BiH

Zato je malo čudno da ljudi koji se zovu intelektualcima to ne vide nego se turajući pred kamere dosadnih televizija drže floskula: "Potrebna je promjena Ustava BiH, i demokratizacija u najširem smislu, kako kaže predsjednik Kruga 99 Sulejman Redžić".

Ako se BiH želi restartovati, u budućem članu 1. Ustava BiH moralo bi pisati da je "BiH država njenih građana", bez nabrajanja nekih ili svih pojedinačnih nacija. Formulacija "građani BiH", koji su za BiH vezani statusom državljanstva, preduvjet je za promjenu Izbornog zakona BiH.

Komšić kao nada

Tako bi se uspostavila irelevantnost nacionalnog, teritorijalnog, boravišnog i drugog statusa pojedinca koji se kandiduje na izborima, i onoga što na njih izlazi da glasa.

No, današnja "desničarska" (e)lita može zlim osmijesima progutati svašta, ali nikad za nikad nešto što sve građane čini jednakim pred ustavom i zakonom jedinstvene BiH. Koliko rezistentnosti pokazuju u suprostavljanju ovim EU tendencijama, u čije se prihvatanje ujedno i zaklinju, jasno je iz odbijanja da provedu presudu u slučaju "Finci&Sejdić". Ima itekako historijske pravde da upravo Jevreji i Romi poslije 60 i kusur godina od Hitlera, u ovdašnju konstitutivnu većinu (B-H-S) sudskim putem moraju uvoditi u "evropski hram ljudskih prava i sloboda".

Kontekst izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića to najbolje pokazuje. Komšić se nije uklopio u naci scenario: izbori nisu promijenili ništa, iako je izgledalo da se sve mijenja iz korijena. I u mjesto da se cijela dosadašnja zbilja restartuje upravo na izboru Komšića kojeg su prihvatili i drugi građani, ona je i u dijelu opozicionih političkih struktura i navodnih "neovisnih medija", dočekana kao "podvala hrvatskom narodu". Komšić, ustvari, jeste podvala, ali naci (e)litama. Ujedno bi Komšić mogao biti i nada budućim ustavnim građanima. By the way, Komšićev popljuvani status "neadekvatnog Hrvata" nije ni spomenuo na sesiji "Kruga 99", gdje su usta puna "jednakopravnosti na cijeloj teritoriji države BiH".

Upravo zbog "incidenata" kakav je izbor Komšića i dalje vladajući zagovornici konstitutivnosti naroda, u svim razgovorima sa evropskim diplomatama, poput papagaja ponavljaju da jedino oni i njihove naci(onalne) stranke mogu ispuniti sve uvjete za ulazak u EU. To je jedina floskula kojom nastoje uvjeriti evropske vođe da im vjeruju.

Bombe, atentati, podjela

Politički direktori Evropske komisije, koji početkom marta upravo dolaze na važne funkcije, insistirat će i dalje na konkretnim odgovorima, kada će se tačno konstituirati vlast, kada će se provesti presuda Finci & Sejdić, kada će se donijeti Zakon o popisu stanovništva i kakve mjere štednje u javnom sektoru će preduzeti nove vlasti u 2011. godini.

Što Evropljani budu više insistirali na rokovima, provedbama i implementacijama, to će sigurnosna situacija kod nas biti sve neizvjesnija. Strah od gubitka teritorija i kontrole nad unificiranim nacionima, opet će se ogledati u demonstracijama, podmetnutim bombama i atentatima, te blokadi vlasti sastavljenoj od programski potpuno različitih stranaka, te opravdanja kako je zbog globalne recesije ogromna nezaposlenost ujedno i posljedica narušene sigurnosne situacije.

Čini se da restartovanje države mogu ipak učiniti samo EU i njeni saveznici. Ukoliko se to ne učini u najkraćem roku, vrijeme će u BiH sa pojedinih teritorija sigurno zauvijek "očistiti" one drugačije. Time će se u BiH, počev od 2011. opet startovati samo naci(onali)zam.

I svake nedjelje ćemo gledati slične reprize na kojima će intelektualci, njih preko stotinu, hiljadu, na krugovima, vijećima ili na bilo koji drugi način zahtijevati jedinstvenu, nedjeljivu, suverenu...

Jer, uz svo poštovanje za sve akcije – funkcioniranje države se ne obezbjeđuje ni preko Vijeća, ni preko Facebook grupa, koje mogu biti korisne, nego isključivo Ustavom koji garantira prava i obaveze.