Razjasniti cijeli slučaj
4

Resorni ministar: Vrbe na Plavoj vodi su nelegalno posječene

Piše: J. Hadžiahmetović
U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona danas su izrazili žaljenje zbog sječe vrba na Plavoj vodi u Travniku, jednog od zaštitinih znakova tog grada.
Kako su naveli u saopštenju, resorno ministarstvo nije ni na koji način bilo uključeno ili konsultovano prilikom rušenja stabala na Plavoj vodi.

"Dosadašnja praksa, ali i zakonska obaveza, uklanjanja bilo kakvih stabala sa privatnih i javnih površina na području SBK podrazumijevala je i traženje mišljenja Ministarstva, koje ovaj put nije ni obaviješteno da će stabla na izvorištu Plave vode biti posječena, a da ne govorimo da je Ministarstvo dalo bilo kakavu saglasnost za ovaj čin. Zbog ove, nelegalne sječe, Ministarsvo će poduzeti sve neophodne aktivnosti s ciljem razjašnjenja cijelog slučaja", navode u saopštenju.

Resornog ministra čudi, kako je naveo, ishitrenost ovog akta, jer je Regionalni vodovod Plava voda dobio Rješenje o vodnoj saglasnosti, kojim se bavezuje da nizvodno od vodozahvatnih objekata osigura stalni ekološko prihvatljiv protok u koritu Plave vode, neophodan za potrebe živih bića i očuvanje prirodne okoline te očuvanje sadašnjeg turističkog značaja Plave vode.

"Imajući u vidu gore navedeni čin rušenja stabala, ovo predstavlja grubo kršenje Rješenja o vodnoj saglasnosti te zahtijeva njegovu ponovnu reviziju. Imajući u vidu kakva je simbolika izvorišta Plave vode kao kulturno-historijskog obilježja Travnika, sa velikim žaljenjem se pridružujemo ogromnom broju građana Općine Travnik, turista, kao i zaljubljenika u prirodu i zaštitu čovjekove sredine, koji su, najblaže rečeno, razočarani ovim činom, te ocjenjujemo da izvorište Plave vode, bez stabala koja su posječena, više ne predstavlja onaj isti prepoznatljivi simbol Travnika", navodi se, između ostalog, u saopštenju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona Senada Selimovića.

Da su vrbe na Plavoj vodi bolesne i za sječu potvrdila je biologinja Zavičajnog muzeja Travnik Dragana Baner.

"Napravljena je službena zabilješka prema kojoj su sva stabla bila za rušenje. Niko neće sječi vrbe bez razloga. Dragana je prije dvije godine dala svoje mišljenje o ovim vrbama, koje su i tada bile za rušenje. Ovo je samo dio šireg uređenja Travnika i to nije ništa novo. Dobro je to što su općinske vlasti konačno odlučile zamijeniti stara stabla novim vrbama koje brzo rastu", kazala je za portal Klix.ba Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja Travnik.