Nakon sječe starih i oronulih
3

Na Plavoj vodi u Travniku zasađene nove vrbe

Piše: J. Hadžiahmetović
(Foto: mediax.biz)
Na Plavoj vodi u Travniku jutros su osvanula nova stabla vrba na mjestima gdje su bile stare.

Sječa vrba na ovom prirodnom reviru i simbolu vezirskog grada kod mnogih Travničana je izazvala ogorčenje i do sada nezapamćeno negodovanje. Tražili su odgovorne za ovaj čin, organizovali proteste i pisali peticije za smjenu načelnika Admira Hadžiemrića.

Dvadesetak dana kasnije, kad se situacija smirila, na tom istom mjestu zasađena su nova stabla. Osim toga, na Plavoj vodi je obnovljena i rasvjeta. Na naš upit kako komentariše dešavanja u vezi sa sječom vrba i onim što je uslijedilo, Hadžiemrić je za naš portal kazao kako je sve urađeno po zahtjevu građana.

"Grupa građana to nije vidjela tako, već na svoj način, i napravili su to što su napravili. Čini mi se da ovdje ima dosta manipulacije i politiziranja", kaže Hadžimerić za Klix.ba.

Naš sagovornik poziva nadležne organe da procesuiraju bilo koga ukoliko se utvrdi da su vrbe nelegalno posječene.

"Ako ćemo morati za redovne stvari koje se odnose na uređenje grada i sigurnost građana svoditi na pitanje pojedinaca, onda ja ne znam kako da općina funkcioniše. Do uklanjanja stabala je moralo doći jer se to traži već duži period", kaže načelnik Travnika Admir Hadžiemrić.

Činjenica je da će proći još mnogo godina prije nego se Plava voda ponovo nađe u hladu velikih vrba.