{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Građani Travnika: Ogorčeni smo; Načelnik: Vrbe su bile truhle

11.3.2013. u 10:54
0
139
Građani Travnika: Ogorčeni smo; Načelnik: Vrbe su bile truhle
0
Protekle sedmice Travnik je ostao bez jednog od svojih simbola, vrba na Plavoj vodi, turističkoj znamenitosti jedinstvenoj u tom dijelu srednje Bosne. Ogorčeni građani traže odgovore od načelnika Admira Hadžiemrića.
Na društvenim mrežama i internetskim forumima, Travničani, ali i turisti koji su bar jednom imali priliku uživati u hladu vrba na Plavoj vodi, ne mogu vjerovati da je na ovaj način uništen jedan od simbola vezirskog grada.

"Svaki put kada sam išao u Travnik, privatno ili poslovno, obavezno sam predahnuo na ovom divnom, a sada sablasnom mjestu, koje sada zaista žalosno izgleda. Mislim da bi taj neko ko je naredio sječu stabala trebao snositi odgovornost za nedjelo", kaže turista u jednom od mnogobrojnih komentara.

Posječene zbog starosti

Vlasnik konobe Plava voda Edin Nuhbegović za portal Klix.ba kaže kako su stabla posječena zbog starosti.

"Tri komisije iz Općine Travnik su dolazile kako bi provjerile da li su stabla bolesna. Cijeli proces uklanjanja vrba trajao je tri-četiri dana. Ne mislim da su ih trebali u ovolikoj mjeri posječi, prema mom mišljenju, mogli su ostaviti tri metra visine", kaže Nuhbegović.

U Javnom preduzeću Regionalni vodovod Plava voda kažu da su i oni jučer dobili informaciju da su vrbe posječene.

"Zbog toga smo jutros razgovarali sa predstavnicima Općine Travnik i rečeno nam je da su vrbe posječene zbog starosti, uz obrazloženje da ugrožavaju sigurnsot građana. Ako je tačno, onda je to jedino opravdanje. Ipak, mislim da je javnost trebala biti prethodno upoznata o planovima sječe vrba", kaže za portal Klix.ba direktor ovog preduzeća Ernad Granić.

Načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić kaže da je sječa vrba urađena uz konsultacije sa stručnjacima.

Konsultacije sa biologom

"Mi nismo otišli tamo i posjekli vrbe zbog toga što su nam smetale, već zbog toga što su veoma stare, truhle i predstavljale su opasnost od rušenja. Prošle godine na tom mjestu se srušilo stablo koje, srećom, nije ugrozilo posjetioce i stanovnike. Nakon toga smo napravili plan uklanjanja starog drveća u cijelom gradu, koje predstavlja opasnost. Na Plavoj vodi smo posvetili posebnu pažnju šta možemo ostaviti, a šta ne i uz konsultacije sa biologom iz Zavičajnog muzeja Travnik", kaže Hadžiemrić za portal Klix.ba.

On dodaje kako će na tom mjestu biti posađeno novo drveće.

"Nažalost, to smo morali uraditi iz sigurnosnih razloga. Možda postoji propust što nismo upoznali građane o ovom slučaju", pojašnjava načelnik Općine Travnik za naš portal te dodaje kako ovo nema nikakve veze sa eksploatacijom vode iz tog dijela.

Novinarka Jasmina Pajić kaže kako navedeno objašnjenje načelnika nema utemeljenje.

"Jučer smo snimili nekoliko fotografija na kojima se vidi da te vrbe ne ugrožavaju građane, automobile ili bilo šta drugo. To je objašnjenje koje nema logike ni smisla. Šta stoji iza sječe vrba, stvarno ne znam. Ja sam još u šoku", kaže Pajić.

Neformalna grupa građana Travnika okupit će se danas kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo povodom sječe vrba na Plavoj vodi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: