Sastanak 'šestorke'
0

Republika Srpska ne odustaje od četiri ministarstva u VM

SRNA
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su četiri ministarska mjesta u Vijeća ministara BiH, među kojima je ministar inostranih poslova, minimum s kojim Republika Srpska može da razgovara, a da se u suprotnom već sada može proglasiti neuspješnim sastanak koji je lider SDA Sulejman Tihić sazvao za 28. decembar.

Dodik je odbacio kao spekulacije informacije da bi Republika Srpska u dogovoru o formiranju Vijeća ministara BiH pristala na tri ministarstva i mjesto direktora SIPA-e i Uprave za indirektno oporezivanje.

Predsjednik Republik Srpske rekao je u Beogradu medijima iz Republike Srpske da se na sastanku, koji je Tihić sazvao, može desiti samo da Republika Srpska dobije četiri ministarstva u skladu sa Ustavom.

On je istakao da nije spreman da krši Ustav, odnosno zakon koji je nametnut da u Vijeću ministara ne može da bude više od dvije trećine ministara iz Federacije BiH. 

"To je na ovaj broj koji imamo šest, a četiri su iz Republike Srpske. Samo četiri ministara iz Srpske, plus SIPA i indirektni porezi, zašto ne", rekao je Dodik. 

On je istakao da su četiri ministra iz Srpske, u okviru kojih i ministar inostranih poslova, bazični zahtjev od koga Republika Srpska sigurno neće odustati. 

Predsjednik SDA Sulejman Tihić zakazao je za srijedu, 28. decembar, novi sastanak lidera šest stranaka koji bi trebalo da bude održan u zgradi zajedničkih institucija BiH u Sarajevu. Tihić je juče izjavio novinarima da je unazad nekoliko dana obavljeno niz bilateralnih susreta i razgovora između šest lidera političkih stranaka i da smatra da postoji osnova da bude zakazan sastanak lidera.