Dodik: Za Vijeće ministara se mora poštovati paritet

S
SRNA
22.12.2011. u 17:51
0
6
Dodik: Za Vijeće ministara se mora poštovati paritet
0
Dodik: Za Vijeće ministara se mora poštovati paritet Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će se odazvati pozivu predsjednika SDA Sulejmana Tihića na sastanak političkih lidera 28. decembra u Sarajevu, ali da se moraju poštovati ustavne norme da se na bazi pariteta obezbijedi struktura Vijeća ministara ministara BH.
Prema njegovim riječima, ukoliko su i drugi autentični predstavnici srpskog i hrvatskog naroda spremni da odluče o ljudima koji će predstavljati narode u Vijeću ministara, može se napraviti pomak.

"Ako se nastavi sa željom da se drugima određuje ko su dobri Hrvati ili ko su dobri Srbi u Vijeću ministara, od tog posla nema ništa", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

On je dodao da proprocionalni pristup ne može pomoći i da Republika Srpska u tome vidimo želju da se drugi preglasaju i da se uvede nova praksa proporcionalne zastupljenosti koja nije u skladu sa Ustavom.

"Ne znam da li ima pomaka, ali ja ću principijelno biti na svakom sastanku, jer dolaze ljudi koji mogu doprinijeti rješenju", poručio je Dodik.

On je rekao da su navedeni okviri fer i principijelni, te da omogućavau da niko ne bude gubitnik, ali i da se afirmiše suština BiH da konstitutivni narodi budu izborna baza svojih predstavnika u Sarajevu.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić zakazao je za srijedu, 28. decembar, novi sastanak lidera šest stranaka koji bi trebalo da bude održan u zgradi zajedničkih institucija BiH u Sarajevu.


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: