{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Republika Srpska izdvojila 3,5 miliona KM za lobiranje vlasti SAD-a

F
15.5.2014. u 08:11
0
17
Republika Srpska izdvojila 3,5 miliona KM za lobiranje vlasti SAD-a
0
Republika Srpska izdvojila 3,5 miliona KM za lobiranje vlasti SAD-a
Entitet u Bosni i Hercegovini Republika Srpska nalazi se u društvu Ujedinjenih Arapskih Emirata, Njemačke, Južne Koreje, Azerbejdžana… na listi deset vlada koje najviše izdvajaju javnog novca kako bi osigurali utjecaj na vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama.
U 2013., prema podacima Fondacije Sunlight, Vlada RS-a izdvojila je za lobiranje u Washingtonu 2.4 miliona američkih dolara, odnosno oko 3.5 miliona konvertibilnih maraka, što Vladu RS plasira na osmo mjesto, između Južne Koreje i Gruzije.

Prema američkoj javnosti dostupnim podacima, strane vlade potrošile su milione kako bi razvile odnose s kongresmenima, čelnicima javnih agencija, ali i s medijima, prenosi istraživanje Fondacije Sunlight Washintgon Post.

Prvoplasirani na listi s potrošenih 14.2 miliona dolara su Ujedinjeni Arapski Emirati koji su ostvarivali kontakte s medijima i kreatorima javnog mnijenja u SAD-u kako bi ih zainteresirali za temu finansiranja terorističkih aktivnosti te pitanja Irana.

Na listi se nalaze susjedi SAD-a, Kanada i Meksiko, koji su lobirali u Washingtonu za „izgradnju odnosa“, odnosno zakon o zaštiti prava stranih zatvorenika. Na listi drugoplasirana Njemačka tokom 2013. lobirala je u Kongresu u vezi sa prekomorskim bazama SAD-a, bazama koje bi prema najavama trebale biti zatvorene.

Inače, zakon koji omogućava nadgledanje novca za lobiranje datira iz 1938., i kreiran je kako bi se pratio trag nacističke propagande tokom 1938. godine jer su vlasti SAD-a strahovale da nacistička Njemačka plaća PR-ovce kako bi u izvještajima izokrenuli Hitlerove motive.

- Vlade koje preko PR agencija troše novac obično nemaju razvijene diplomatske veze - kaže predstavnik Fondacije Sunglight Bill Alison, dodajući: „To je kao da iznajmljujete diplomatski kor kada oni unajme strane agente.“

Generalno, piše Washington Post, lako je pretpostaviti da vlade koje troše novac na lobiste SAD-a su one koje imaju bitne poslovne odnose s Washingtonom u oblastima energije, trgovine, imigracija, poljoprivrede, itd.

Ovako izgleda poredak deset izvršnih vlasti u svijetu koje najviše izdvajaju za lobiranje u SAD-u: Ujedinjeni Arapski Emirati (14.2 miliona USD), Njemačka (12 miliona), Kanada (11.2 miliona), Meksiko (6.1 milion), Maroko (četiri miliona), Republika Srpska (2.4 miliona), Gruzija (2.3 miliona), te Azerbejdžan (2.3 miliona).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: