BiH
0

Vlada RS-a za rad svojih predstavništava izdvojila više od četiri miliona KM

FENA
Iz budžeta Republike Srpske (RS) u ovoj godini za rad svih predstavništava tog bh.entiteta u svijetu predviđeno je ukupno 4.030.000 KM, a aktuelna vlast tvrdi da njihovo dalje jačanje ostaje opredjeljenje Vlade RS.

U Vladi RS-a i resornom ministartsvu tvrde da su rezultati rada osam predstavništava vidljivi, naročito u pogledu, kako navode, jačanja institucionalne i privredne saradnje.

Na primjedbe opozicije da se troši veliki budžetski novac, a da su efekti mali, pravdaju se da četiri miliona koja idu za te namjene nisu puno, jer je u 2014. godini za rad predstvaništava predviđeno svega 0,2 posto budžeta.

Tvrde i da entitetska predstavništva imaju značajniju ulogu od bh.dilomatsko-konzularne mreže.

"Za RS je neuporedivo značajniji rad ovih predstavništava od aktivnosti cjelokupne mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u svijetu, čiji je budžet neuporedivo veći i mjeri se desetinama miliona KM. Također, predstavništva nemaju diplomatsko-konzularni status, imaju mali broj zaposlenih, koji ne uživaju bilo kakve privilegije u pogledu statusa ili imuniteta. Time se nastoji, na što racionalniji način, omogućiti predstavljanje RS, njenih stavova i interesa, promocija njenih prirodnih i privrednih potencijala, podrška privrednicima i građanima i drugo. Osim toga, finansijsko poslovanje predstavništava podliježe dvostrukoj kontroli - od organa države sjedišta i organa RS", navodi se u informaciji Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

Ta informacija odgovor je na nedavno postavljeno pitanje poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS Borisa Jerinića, o tome koliko su predstavništva pomogla da se osigura pomoć za područja i građane tog bh. entiteta koji su u maju bili pogođeni katastrofalnim poplavama.

U odgovoru je ponovljen stav vlasti da su predstavništva u inostranstvu u potpunosti opravdala svoje postojanje, te da njihovo dalje jačanje ostaje opredjeljenje Vlade RS.