{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada RS-a za rad svojih predstavništava izdvojila više od četiri miliona KM

F
2.8.2014. u 12:13
0
22
Vlada RS-a za rad svojih predstavništava izdvojila više od četiri miliona KM
0
Vlada RS-a za rad svojih predstavništava izdvojila više od četiri miliona KM
Iz budžeta Republike Srpske (RS) u ovoj godini za rad svih predstavništava tog bh.entiteta u svijetu predviđeno je ukupno 4.030.000 KM, a aktuelna vlast tvrdi da njihovo dalje jačanje ostaje opredjeljenje Vlade RS.
U Vladi RS-a i resornom ministartsvu tvrde da su rezultati rada osam predstavništava vidljivi, naročito u pogledu, kako navode, jačanja institucionalne i privredne saradnje.

Na primjedbe opozicije da se troši veliki budžetski novac, a da su efekti mali, pravdaju se da četiri miliona koja idu za te namjene nisu puno, jer je u 2014. godini za rad predstvaništava predviđeno svega 0,2 posto budžeta.

Tvrde i da entitetska predstavništva imaju značajniju ulogu od bh.dilomatsko-konzularne mreže.

"Za RS je neuporedivo značajniji rad ovih predstavništava od aktivnosti cjelokupne mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u svijetu, čiji je budžet neuporedivo veći i mjeri se desetinama miliona KM. Također, predstavništva nemaju diplomatsko-konzularni status, imaju mali broj zaposlenih, koji ne uživaju bilo kakve privilegije u pogledu statusa ili imuniteta. Time se nastoji, na što racionalniji način, omogućiti predstavljanje RS, njenih stavova i interesa, promocija njenih prirodnih i privrednih potencijala, podrška privrednicima i građanima i drugo. Osim toga, finansijsko poslovanje predstavništava podliježe dvostrukoj kontroli - od organa države sjedišta i organa RS", navodi se u informaciji Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

Ta informacija odgovor je na nedavno postavljeno pitanje poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS Borisa Jerinića, o tome koliko su predstavništva pomogla da se osigura pomoć za područja i građane tog bh. entiteta koji su u maju bili pogođeni katastrofalnim poplavama.

U odgovoru je ponovljen stav vlasti da su predstavništva u inostranstvu u potpunosti opravdala svoje postojanje, te da njihovo dalje jačanje ostaje opredjeljenje Vlade RS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: