{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Reisu-l-ulema Kavazović najoštrije osuđuje ometanje džuma namaza

F
FENA
26.1.2015. u 17:12
0
37
Reisu-l-ulema Kavazović najoštrije osuđuje ometanje džuma namaza
0
Reisu-l-ulema Kavazović najoštrije osuđuje ometanje džuma namaza
Reis Kavazović
Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović najoštrije osuđuje ometanje obreda džume namaza u džamiji Stara Breka u Sarajevu i verbalni napad na imama Muhameda ef. Velića.
"Džamije su kuće obreda i sigurnosti otvorene za sve dobronamjerne ljude koji traže mjesto duhovnog mira i okrepe", navodi se u saopćenju.

Reisu-l-ulema Kavazović također ističe da svako narušavanje takvog džamijskog ambijenta predstavlja tešku zloupotrebu, te da ljudi koji to čine, očito, imaju loše namjere i nepodobne ciljeve.

Islamska zajednica traži od nadležnih državnih organa da što
prije otkriju počinioce ovih izgreda, utvrde njihove motive i nalogodavce.

"Onemogućavanje vršenja vjerskog obreda nije samo remećenje javnog reda i mira, nego ga treba tretirati kao krivično djelo, jer je vršenje vjerskog obreda jedno od temeljnih ljudskih prava i zaštićeno svim međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima i slobodama", ističe se u saopćenju.

Islamska zajednica očekuje od državnih organa da osiguraju uvjete u kojima će muslimani moći u miru živjeti svoju vjeru, a namjerni provokatori i nasilnici biti prepoznati i onemogućeni da izazivaju incidente u džamijama i prilikom vršenja obreda, javlja MINA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: