|

Reis Kavazović najoštrije osuđuju zloupotrebu slobode govora

Reis Kavazović najoštrije osuđuju zloupotrebu slobode govora
17
F
FENA
15.1.2015. u 10:41
0
komentara
17

dijeljenja
Reis Kavazović najoštrije osuđuju zloupotrebu slobode govora Reis Kavazović
Ured reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, povodom ponovnog objavljivanja karikatura kojima se na "ogavan način i lažno želi prikazati časno lice Božijeg poslanika Muhammeda, a.s.", najoštrije osuđuje zloupotrebu slobode govora i umjetničkog izražavanja tako što se ona koristi da bi se s predumišljajem ponižavali drugi ljudi i njihove svetosti.
U saopćenju se naglašava da umjesto razvijanja kulture razumijevanja, senzibilnosti i poštovanja prema duhovnim temeljima drugih ljudi, put grubog provociranja, podsticanja mržnje i predrasuda sigurno neće donijeti prosperitet ljudskom društvu niti dati smisao slobodi.

"Kojim se argumentima može objasniti da je ismijavanje Muhammeda, a.s., borba protiv terorista ili da je nanošenje duševne boli svim muslimanima svijeta dokaz slobode izražavanja? Odbacujemo agresivno nametanje stava da je, u bilo kojoj formi, objavljivanje i podržavanje ismijavanja Muhammeda, a.s., te bezobzirno udaranje po najintimnijim duhovnim osjećanjima svih muslimana prihvatljiv način iskazivanja slobode", naglašava se u reakciji.

Kavazović smatra da neko mora preuzeti odgovornost za, iz dana u dan, sve očitije posljedice mržnje koja se širi prema muslimanima u Evropi.

Stoga, poziva medijsku zajednicu da se odupre pakosnim tendencijama iskorištavanja medija kao sredstva za širenje islamofobije.

"Posebno ukazujemo i naročito izražavamo veliku žalost da pojedini mediji u našoj domovini i regionu neodgovorno podliježu destruktivnim medijskim tendencijama i vrlo opasnoj euforiji islamofobije", ističe se na kraju saopćenja iz Ureda reisa Kavazovića.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.