BiH
34

Reis Kavazović: Volio bih da se Cerić ne kandidira, on je nosilac vjerskog autoriteta!

Klix.ba
Reis Kavazović je jučer obišao poplavljena područja na Ilidži (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Reis Kavazović je jučer obišao poplavljena područja na Ilidži (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović kazao je na kraju dvodnevnog predramazanskog savjetovanja muftija, glavnih imama iz Bosne i Hercegovine, mešihata Islamske zajednice i iz bošnjačke dijaspore te rukovodilaca organa i ustanova Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kako bi volio da se njegov prethodnik Mustafa ef. Cerić ne kandidira za funkciju na predstojećim izborima.

Na pitanje učesnika savjetovanja o stavu Islamske zajednice o eventualnoj kandidaturi bivšeg reisu-l-uleme za neku od političkih funkcija u državi, reisu-l-ulema Kavazović je rekao da po ranije donesenoj odluci Rijaseta Islamske zajednice nosioci vjerskog autoriteta se "ne mogu kandidirati na političke funkcije".

"Bivši reisu-l-ulema je nosilac vjerskog autoriteta. Ja bih volio da se ne kandidira, ali ako se kandidira, on tim činom prestaje biti nosiocem vjerskog autoriteta. On će svoje ideje ponuditi biračkom tijelu i samo na osnovu tih ideja će dobiti ili ne dobiti političku podršku. Islamska zajednice nema svog kandidata niti favorita, niti će se organizirano uključivati u izborni proces. Islamska zajednica će mjesta sa kojih se govori zadržati samo za sebe i ta mjesta neće biti dostupna nijednom od kandidata", kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Govoreći o predstojećim izborima, reis Kavazović je posebno naglasio ohrabrivanje svih građana naročito onih u manjem bh. entitetu da se registruju i učestvuju na izbornom procesu jer samo na takav način mogu osigurati svoja prava i zaštiti svoje interese. Pozvao je imame da u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti, a posebno imami u bošnjačkoj dijaspori, budu pri ruci raseljenim Bošnjacima.

Reisu-l-ulema Kavazović je u završnom obraćanju učesnicima savjetovanja kazao da ovakva vrsta druženja pruža priliku za bolje međusobno upoznavanje kao i priliku da se upozna u "kakvim uvjetima živi naš narod". On je također istakao važnost brige za zdravlje Islamske zajednice u BiH, odnosno u kakvom je ona stanju.

"Ovo savjetovanje je razmjena iskustava o onom s čime se naša zajednica susreće u domovini i dijaspori", kazao je reis Kavazović, te iskazao zadovoljstvo postignutim stepenom konsenzusa i jedinstva koji se tiču organizacije Islamske zajednice što se i manifestiralo kroz usvajanje ustavnih promjena.

Reisu-l-ulema se osvrnuo i na važnost izbora u Islamskoj zajednici i biranju kreativnih sposobnih, moralnih i pobožnih muslimana u organe Islamske zajednice.

Na kraju savjetovanja reisu-l-ulema je zamolio sve muslimane da se solidariziraju sa područjima koje su pogodile poplave, uz napomenu da će Islamska zajednica pomoći koliko može. Reis Kavazović jučer popodne je obišao poplavljena područja na Ilidži.