{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Reis Kavazović: Probleme prevazići vraćanjem povjerenja među ljudima

10.3.2014. u 15:49
56
13
Reis Kavazović: Probleme prevazići vraćanjem povjerenja među ljudima
56
Reis Kavazović: Probleme prevazići vraćanjem povjerenja među ljudima
Husein Kavazović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović kazao je danas za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) da je jedini način prevazilaženja problema u BiH, povratak povjerenja među ljudima.
"Bosna je specifična zemlja. Kod nas nije moguće okrenuti glavu i gledati samo u svoju avliju. Jako je važno znati šta i onaj drugi do nas osjeća i kako misli. BiH mora biti zemlja kompromisa i konsenzusa, barem kada su u pitanju temljene vrijednosti društva", rekao je reis Kavazović za NAP.

On je dodao da Islamska zajednica u BiH već godinama radi upravo na izgradnji povjerenja i mira, pomaganju ljudima da se vrate na svoja ognjišta, promoviranju dobra i odvraćanju od zla. U tom smislu je važan i proces donošenja novog Ustava Islamske zajednice u BiH.

Govoreći o trenutnoj političkoj, socijalnoj i ekonomskoj krizi u zemlji, ef. Kavazović je rekao da je ona izazvana sistemom koji je instaliran u BiH. Sve to je pojačano, kako je kazao, neodgovornošću domaćih politčkih elita, nesnalaženju međunarodne zajednice, te prisustvu nacionalističkih snaga unutar srpskih političkih elita.

"Situaciju u zemlju otežava nekoliko faktora. Prije svega postojanje nacionalističkih snaga u među srpskim političkim elitima koje rade na disoluciji zemlje. Također, imamo određeno nesnalaženje međunarodne zajednice, ali i gubitak povjerenja između Bošnjaka i Hrvata", objašnjava reisu-l-ulema Kavazović.

Dejtonsko uređenje BiH, ef. Kavazović je nazvao nakaradnim, te kazao kako oni koji BiH žele destabilizirati imaju dovoljno alata u svojim rukama.

"Te im alate pod hitno treba izmaknuti iz ruku", poručio je poglavar Islamske zajednice u BiH za NAP.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: