Uoči ramazana
21

Reis Kavazović se družio sa mladima: Vrijeme odgovornosti kuca na vaša vrata

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Uprava za vjerske poslove Rijaseta u saradnji sa Kancelarijom reisu-l-uleme jučer je organizovala Prvi predramazanski susret reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića sa mladima iz Bosne i Hercegovine pod motom "Mladi budućnost zajednice". Skup je održan u sali Doma mladih Centar Skenderija.

Djevojke i mladići iz čitave BiH i bošnjačke dijaspore će sa reisu-l-ulemom razgovarati o problemima mladih i njihovom mjestu u zajednici.

U svome obraćaju mladima reisu-l-ulema je skrenuo pažnju na značaj vjere u životu čovjeka kao i na značaj institucionalnog organizovanja muslimana na ovim prostorima kroz instituciju Islamske zajednice. Pozvao je mlade da čuvaju islamsku tradiciju Bošnjaka na ovim prostorima te dodao: "Za naše pretke Bosna je uvijek bila više od zemlje, ona je ideja za koju se živjelo i žrtvovalo. Bosna je u našim venama, ona je naša domovina, naš dom. Pod pojmom Bosna svakako mislim i na Hercegovinu i Sandžak, kao neodvojive dijelove stare Bosne. Kako bismo mogli doživjeti i razumjeti Bosnu valja nam se zaputiti u njenu prošlost, u vrijeme njenih banova i kraljeva, njenih vezira i kapetana, njenih političara i državnika: Kulin-bana, kralja Tvrtka, Ferhat-bega Sokolovića, Gazi Husrev-bega, Huseina-kapetana Gradaščevića, Mehmeda Spahe, Džemala Bijedića, Alije Izetbegovića i drugih.

Bosna je više od onoga što mi jesmo, ona je ideja koja se nosi kao vjera da je moguće na njenom platnu slikati, različitim bojama, sliku svijeta koji je različit, a jedinstven. Za takvu sliku potrebni su umjetnici posebna duha i širine. Naši djedovi su to imali u sebi. Bosna nije jednodimenzionalna, ona nije prosta, ona je složena i razigrana. Bosna se održava i hrani bogatom prošlošću života u zajedništvu, doživljaja patnji i radosti, poraza i pobjeda, slave i padova. Sve je to utkano u našu svijest, naše tijelo i naš duh. Ono što vam želim prenijeti jeste da ne dozvolite da vam je otimaju.

Bosna je autentična sa svim svojim duhovnim tradicijama koje vama mladim ljudima u svom materijalnom izrazu jednako pripadaju: i judaizam i kršćanstvo i islam.

Bosna, to je zajednička riječ za sve njih. Neka vas ne zbunjuje njeno kontroverzno nasljeđe, jer sudbina Bosne ne izvire primarno iz njega, već iz duha koji se rađa iz onoga što još nije bilo. To je njen zamršeni identitet koga nikada njeni dušmani neće razumjeti, a vi u njega morate vjerovati.

Vrijeme odgovornosti već kuca na vaša vrata. Morat ćete preuzeti odgovornost za zemlju. Vaši preci su je čuvali za vas. Kada sutra preuzmete odgovornost za javne poslove, učinite to čestito, na opće dobro svih ljudi. Hoćete li uspjeti zavisit će od toga kakvu zemlju ostavljate onima poslije vas. Da biste je mogli predati u ruke svojim nasljednicima, morate razumjeti emanet Bosne, koji se nadaje kao odgovornost, a ne privilegija koju javna funkcija donosi.

Moj vam je savjet ne bojte se ljudi, bojte se Boga. Ne dozvolite da vas zbune i obeshrabre, hrabro preuzmite emanet odgovornosti za svoju Zemlju i ispunite ga. Budite hrabri i odlučni, uvjereni da trudom i Allahovim proviđenjem, s iskrenim nijetom, možete uspjeti na putu Dobra.

Naša maksima je kur'anska: Vjerovati i činiti dobra djela!", rekao je reisu-l-ulema Kavazović.

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH mr. Nusret-ef. Abdibegović je u svome izlaganju poručio da se od mladih očekuje da sa jedne strane usvoje tradicionalne društvene vrijednosti, norme, a sa druge da prihvate promjene i budu protagonisti i nosioci novih ideja koje neće biti nauštrb identiteta kojem pripadaju.

"Mladi su suočeni da kroz izazove vremena doprinose povijesnim tokovima sadašnjosti i kreiranju budućnosti", rekao je između ostalog direktor Abdibegović.