BiH
2

Reis Kavazović: Od nas se ne može očekivati da budemo neoprezni i zaboravni

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović na tradicionalnom bajramskom prijemu danas je poručio kako ne smijemo zaboraviti sve one koje su u maju ove godine nastradali u poplavama i klizištima. Podsjetio je i na genocid u Srebrenici ističući da sami Bošnjaci nemaju pravo kao i da niko od njih ne može očekivati da budu zaboravni i neoprezni.

Kako je reisu-l-ulema napomenuo prošao je blagoslovljeni mjesec ramazan. Mjesec milosrđa, mjesec svjetlosti i zajedništva i neizmjernih Božjih blagodati. 

"U ramazanu smo posjetili mnoge naše džemate. Posebno smo bili radosni posjetom povratničkim džematima. Svima njima kao i mnogim džematima koje su nedavno zahvatile poplave potrebna je naša pomoć", istakao je reisu-l-ulema Kavazović te dodao da će to u narednom periodu biti primarna dužnost za državne organe, institucije, nevladine organizacije i sve ostale. 

Efendija Kavazović se također, osvrnuo i na tragični zločin, genocid u Srebrenici, koji se desio "jednoj od najtolerantnijih muslimanskih zajednica" na svijetu.

"Šta za nas, za naše susjede, za Evropu i cijeli svijet znači da je upravo nad malom zajednicom možda najtolerantnijih muslimana na svijetu na kraju 20. stoljeća počinjen zločin genocida. Unatoč svemu mi muslimani, Bošnjaci, ne gubimo nadu u budućnost, ne mrzimo druge i drugačije, ne posustajemo u otvorenosti i prijateljstvu. Mi samo nemamo pravo i od nas se to ne može očekivati da budemo zaboravni i neoprezni", je poručio Kavazović poželivši Bajram mubarek olsun.

Prijemu su prisustvovali predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i Željko Komšić, predstavnici vjerskih zajednica u BiH te brojni drugi zvaničnici i predstavnici političkog, javnog i kulturnog života Bosne i Hercegovine.