BiH
68

Reis Kavazović na svečanom bajramskom prijemu: Mir u BiH znači život

FENA
(Foto: FENA)
Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini organizirala je večeras u Rijasetu IZ u Sarajevu svečani prijem povodom Kurban-bajrama, gdje je upriličeno tradicionalno bajramsko čestitanje kod reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića.

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini organizirala je večeras u Rijasetu IZ u Sarajevu svečani prijem povodom Kurban-bajrama, gdje je upriličeno tradicionalno bajramsko čestitanje kod reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića.

Obraćajući se brojnima zvanicama, Kavazović je kazao da se u BiH, uz odricanje i veliki zajednički trud, može doći do cilja, a to je društvo pravde i jednakosti te država prosperiteta i zadovoljnih ljudi.

Podvukao je značaj jačanja međureligijskog dijaloga u bh. društvu, ukazujući na to da moral koji izvire iz tradicije da se ne čini drugom ono što ne želimo da bude nama učinjeno, obavezuje na postupanje u duhu bratstva i zajedništva.

Podsjetio je na važnost Međureligijskog vijeća u BiH i iskazao posebnu zahvalnost za postignuća njegovih članova, na čelu s kardinalom Vinkom Puljićem.

Izrazio je i zadovoljstvo zbog ukazane mu prilike da podijeli radost Bajrama s komšijama jevrejima i kršćanima, koje, kako je rekao, cijeni kao sljedbenike Božije riječi i s kojima se natječe "u dobrom i bogobojaznosti".

"Vjera nas uči da mi, vjernici, moramo podnositi najveću žrtvu i pokazati najveće strpljenje, što priznajem, nije lako", istakao je.

Poručio je da IZ u BiH želi ohrabriti prvake iz svih naroda u BiH da razgovaraju i da se dogovaraju, gledajući na BiH kao zajedničko dobro, koje svima mora biti dostupno i koje niko ne smije ugrožavati.

"Mir u BiH je najvažnija riječ i pojam, jer mir ovdje znači život", naglasio je reisu-l-ulema IZ u BiH.

Prijemu su, između ostalih, prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić te predstavnici vjerskih zajednica u BiH, kao i brojni drugi zvaničnici i predstavnici političkog, javnog i kulturnog života BiH.

Muslimani u BiH i širom svijeta danas obilježavaju Kurban-bajram, blagdan prinošenja žrtve ili Hadžijski bajram, kada ljudi odlaze na hadž.

To je najznačajniji islamski blagdan koji dolazi u mjesecu zul-hidždžetu, dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog bajrama.

Kurban je žrtva koja se prinosi u spomen na Ibrahimovu odanost Bogu. Najčešće se za kurban žrtvuje ovan, a kurbansko meso se dijeli familiji, siromašnima, prijateljima, te onima kojima je to najviše potrebno.