|

Reis Kavazović na kolokviju u Ammanu

Reis Kavazović na kolokviju u Ammanu
1
F
FENA
10.5.2018. u 21:37
38
komentara
1

dijeljenja
Reis Kavazović na kolokviju u Ammanu
Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je 9. i 10. maja učestvovao u radu petog kolokvija u Ammanu, glavnom gradu Hašemitske Kraljevine Jordan.
Reisu-l-ulema je bio uvodničar na skupu kojeg je pod pokroviteljstvom princa Hasana bin Talala organizovao Kraljevski institut za međureligijske studije iz Ammana u saradnji sa Papinskim savjetom za međureligijski dijalog iz Vatikana, javlja MINA.

Na kolokviju pod nazivom "Religije i dostojanstvo života, muslimansko i kršćansko poimanje", između ostalih, učestvovali su princ Hasan bin Talal, reisu-l-ulema i biskup Miguel Ayuso, sekretar Papinskog savjeta za međureligijski dijalog koji je predvodio katoličku delegaciju u kojoj su bili brojni vjerski lideri iz Vatikana i arapskih kršćanskih zajednica sa čitavog Bliskog istoka.

U muslimanskoj delegaciji su bili još učenjaci, profesori i predstavnici vladinih i nevladinih organizacija iz Turske, Saudijske Arabije, Irana, Jemena, Iraka, Tunisa, Pakistana, Maroka, Egipta, Libana i Sirije.

U svome izlaganju princ Hasan bin Talal je govorio o brojnim izazovima s kojima se zemlje Orijenta, ali i čitavog svijeta, susreću, a koji prijete očuvanju ljudskog dostojanstva.

Istakao je da je jedan od odgovora na pitanje nasrtaja na ljudsko dostojanstvo zajednički rad na "pluralizaciji društava, a ne njihovoj polarizaciji".

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je u svome polusatnom izlaganju, između ostalog, rekao i da: "muslimani i kršćani treba da, sa drugima, potvrđuju svoju izvornu vjersku odgovornost u obje njezine dimenzije, koje se uvjetno može označiti vertikalnom i horizontalnom".

"Vertikalna se odnosi na metafizičke i moralne temelje i predodžbe života, na poštovanje tajne i veličine životnog principa, na cijenjenje života svakog pojedinog živog bića. Horizontalna se odnosi na širenje mira i sprečavanje nasilja, nepravde i ugrožavanja života ljudi, na ublažavanje siromaštva i razlika između bogatih i siromašnih, na poticanje i jačanje međuljudske solidarnosti. Zajedničko potvrđivanje odgovornosti znači saradnju i zajedničko institucionalno djelovanje", poručio je reis Kavazović.

Dodao je da kršćani i muslimani treba da iskazuju odgovornost kao pripadnici najmnogoljudnijih vjerskih zajednica na svijetu u okolnostima takozvane desekularizacije svijeta do koje je došlo krajem dvadesetog stoljeća i izazova koje donosi povratak religije na društvenu i političku scenu.

"A s tim je neposredno povezana odgovornost i jednih i drugih za zajednički život i suživot pripadnika različitih vjerskih zajednica u svijetu, za njegovo povijesno nasljeđe i za njegovu budućnost", zaključio je reisu-l-ulema.

Na kraju kolokvija usvojena je zajednička deklaracija kojom se poziva na poštovanje svetosti života i očuvanje ljudskog dostojanstva u svim prilikama u svim dijelovima svijeta bez izuzetka.
Prijavi grešku


Komentari (38)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...