{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Reis Kavazović: Muslimani u BiH ostali su dosljedni sljedbenici islamskih ideala mira

7.7.2014. u 11:11
8
16
Reis Kavazović: Muslimani u BiH ostali su dosljedni sljedbenici islamskih ideala mira
8
Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je na poziv Ministarstva vakufai islamskih pitanja od 04. do 06. jula bio u posjeti državi Katara. On se sastao sa ministrom Ministarstva vakufa i islamskih pitanja gospodinom Gejsom bin Mubarekom el-Kuvarijem kojem se još jednom zahvalio na podršci koju ovo ministarstvo, kao i država Katar pružaju Bosni i Hercegovini i Islamskoj zajednici, saopćeno je iz Rijaseta IZBiH.
Na sastanku u zgradi Ministarstva posebno je istaknuto obostrano zadovoljstvo realizacijom projekta izgradnje ali i ceremonijom otvaranja zgrade Gazi Husrev-begove biblioteke. Ministru je bilo drago čuti da je u biblioteku od osnivanja učlanjeno deset hiljada, uglavnom mladih ljudi. Tokom sastanka razgovaralo se i o nastavku saradnje između Ministarstvai Islamske zajednice na svim poljima s posebnim akcentom na izgradnju studentskog doma pri Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Zadnjeg dana posjete, koja je bila nešto kraća od planirane zbog obaveza reisu-l-uleme u organizaciji dženaze u Srebrenici, Kavazović je bio uvodničar na forumu organizovanom u glavnoj džamiji u Dohi na temu uzroka i načina prevencije ekstremizma među muslimanima. Ovo izlaganje reisu-l-uleme Kavazovića i razgovor sa moderatorom su organizovani u okviru serije tribina koje Ministarstvo vakufa organizuje tokom mjeseca ramazana o „kulturnoj sigurnosti“ a na kojem su učešće uzeli neki od najistaknutijih islamskih vjerskih autoriteta i intelektualaca današnjice iz čitavog svijeta.

Predavanje i diskusiju sa prisutnim gostima i brojnim istaknutim alimima prenosio je uživo kanal Al Jazeera Mubašir, a emisija će biti reprizirana ne nekoliko utjecajnih satelitskih kanala kako u Kataru tako i u drugim arapskm zemljama.

U svom izlaganju reisu-l-ulema Kavazović je između ostalog kazao kako su “bosanski muslimani, iako su kroz svoju historiju propatili mnogo, ostali vjerni idealima svoje vjere i plemenitim vrijednostima islama".

"I pored silne nepravde koja im je činjena oni, pa ni nakon ovog posljednjeg rata i zločina genocida kojem su bili izloženi, nisu na ekstremizam uzvratili istom mjerom, niti na zlo zlim, nego su, revnosno
tražeći svoja prava i to da se svaki zločin procesuira, ostali dosljedni sljedbenici islamskih ideala mira, suživota i tolerancije”, poručio je Kavazović.

Govoreći o ekstremizmu, dodao je da "borba sa ekstremizmom nije samo sa onima koji su zavedeni nego i sa društvenim uzrocima koji takve pojedince proizvode".

"Mladima u muslimanskom svijetu moramo ponuditi bolju perspektivu, bolju budućnost, od one koji im te skupine nude. Tamo gdje se pojavi siromaštvo, neobrazovanost, zapuštenost, nepravda, neperspektivnost bujat će i ekstremizmi i svaka ideologija će lahko naći svoje sljedbenike. Ako svi mi: vlasti, ulema, škola, porodica i svi drugi segmenti budemo na nivou zadatka neće ostati prostora za one koji sijući smutnju okreću djecu protiv njihovih roditelja, komšija, braće u vjeri i sunarodnjaka”, rekao je između ostalog reisu-l-ulema Kavazović u razgovoru kojeg je vodio Al-Jazeerin novinar Osman Osman.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: