Komentari (42)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Neka je u zdravlju i veselju vam praznik vjernici ...
Dakle, muslimanu je zabranjeno čestitati ili prisustvovati praznicima koje slave nemuslimani, a ako tako postupi, smatra se da je počinio veliko zlo. Međutim, ako čestitanje i prisustvovanje budu prožeti ljubavlju prema tim “vjerskim” praznicima, ili priznavanjem njihove legitimnosti i ispravnosti, što nije uvijek jednostavno ustvrditi, tada je dotična osoba počinila djelo nevjerstva, jer se tim postupkom negiraju temeljna islamska načela.
Na osnovu kojeg ajeta?
Šejh Ibn Džibrin na svom web-siteu, kaže: “Muslimanima je haram veličanje i čestitanje nemuslimanskih praznika te radovanje i slavljenje istih.”
Šejh Fevzan kaže: “Nije dozvoljeno čestitanje nevjerničkih praznika niti je dozvoljeno odgovoriti na njihovu čestitku. To nisu muslimanski praznici, te se njima ne radujemo.”
Ibn Kajjim kaže: “Muslimanu nije dozvoljeno da podrži, pomogne, niti prisustvuje njihovim praznovanjima, po mišljenju svih učenjaka od kojih se prihvata mišljenje. To su jasno u svojim djelima izjavili učenjaci sve četiri pravne škole.” (Vidjeti: Ahkamu ehliz–zimma, 3/1245.)
Imam Ibn Tejmijje i njegov učenik Ibnul-Kajjim el-Dževzijje kažu: “Po jednoglasnom mišljenju islamskih učenjaka, zabranjeno je veličanje nemuslimanskih praznika, njihovo pomaganje u tome i prisustvovanje takvom slavlju.” (Vidjeti: Iktidaus-siratil-mustekim, 1/479, i Ahkamu ehliz–zimma, 3/1245.)
" Izetbegovic-SDA-Company " ( tragikomicni mix babinog sina,snahe i njihovih 30 god. brizljivo probiranih lopina -ulizica) pored svih mogucih propasti i ponizenja Bosnjaka, okrenula je sve naopako !!! Upravo zbog njih ovaj nesretni narod ne vjeruje vise ni postenima, ni pametnima ,ni Reisovima ni Kadinalima segaci sa autoritetima, svetinjama,zrtvama,piscima ,umjetnicima..Aferim
Ovi slave ne znaju sta slave,(dokazano Bogovi sunca su rodjeni ovih dana po svim paganskim religijama),a ovaj cestita a ne zna ni sta cestita, Isa a.s. po svim cinjenicama ne moze biti rodjen u decembru. Merjema je jela svjeze hurme kad je radjala ,sto postoje dokazi ,i pastiri su cuvali svoja stada na pasnjacima ,za sve to postoje dokazi. Znaci moze biti ljeto. A u palestini je slicna klima kao kod nas. Toliko neznanja na jednom mjestu.
ja nisam ni hodža a ni reis.... svim katolicima sretan božić i sve najbolje.... ostalima sretna nova gidina. božić.... i što je naj bitnije puno zdravlja za svu raju sa klixa....
islam.je zahtjevna vjera s ograničenim shvaćanjima po nekim pitanjima. sretan Božić svima koji ga slave uz iskrene čestitke.
@gooUser1564255839 ... po kojim pitanjima i pokazi mi granice?
@99% što je grijeh čestitao drugoj religiji njen praznik...
Joj kako je ovo licemjerno, pa jel isus ili isa, jedni druge demantujete, a lafo cestitaju jedni drugima.. Strasno..
@objektivno123 .... jel objektivno123 ili predmetno123? ...lafo strasno :)