BiH
0

Reis Cerić u Vijeću Carnegie za etiku u međunarodnim odnosima

FENA
Reisu-l-ulema Mustafa Cerić
Reisu-l-ulema Mustafa Cerić
Tokom višednevne posjete Sjedinjenim Američkim Državama, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je obišao bošnjačke džemate u New Yorku, Hartfordu i Chicagu, imamio je džumu-namaz i održao hutbu u sjedištu Ujedinjenih nacija te posjetio Jevrejski muzej u New Yorku, gdje ga je primio direktor David Marwell, prenosi danas MINA.

Reis Cerić se tokom posjete susreo s njujorškim rabinom Arthurom Schneierom, razgovarao s Warrenom Millerom čelnikom US komisije za zaštitu američke baštine izvan Amerike te posjetio Vijeće Carnegie za etiku u međunarodnim odnosima (The Carnegie Council for Ethics in International Affairs), gdje ga je primio predsjednik Joel Rosenthal.

Vijeće Carnegie osnovao je Andrew Carnegie 1914. godine kao odgovor na tadašnju svjetsku krizu u međunarodnim odnosima. Osjećajući da se današnji svijet nalazi u sličnoj krizi kao 1914. godine, a u želji da ispuni zamišljenu misiju osnivača, Vijeće je pokrenulo veliko istraživanje "U potrazi za globalnom etikom".

U okviru Stoljetnog projekta ovog Vijeća bit će pozvane najuglednije i najutjecajnije ličnosti svijeta kako bi kroz seminare, intervjue, publikacije, multimedijalne tehnologije te kolaborativne edukativne projekte probudilo svijest čovječanstva u potrazi za globalnom etikom.

Projekt najavljuje mogućnost donošenja univerzalne deklaracije o ljudskim odgovornostima kao odgovor na zloupotrebu univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, jer se vremenom pokazalo da su mnogi u svijetu zaboravili da pored prava, ljudi imaju i odgovornosti u međunarodnim odnosima.

U okviru tog programa Vijeće je ponudilo reisu-l-ulemi Ceriću da bude član Globalnog odbora mislećih lidera, a reis Cerić je u intervjuu koji je vodio direktor programa Devin Steward ukazao na činjenicu da je čovjek jedini živi organizam na zemlji koji nema mogućnost automatskog življenja i preživljavanja, već sve mora naučiti i svojim rukama proizvesti da bi živio i preživio.

"Čovjek mora imati jasan etički kod koji će ga voditi putem humanosti i čovjekoljublja i zato je ideja o fundamentalnom humanizmu vrlo važna za spas čovječanstva. Naravno, vjera može biti važan poticaj za obnovu moralnih vrijednosti u svijetu, posebno prava svakog čovjeka na život, vjeru, slobodu, imetak i čast", naglasio je Cerić.