{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Reisu-l-ulema Cerić govorio na seminaru "Zaštita sakralnih mjesta na Mediteranu"

F
7.3.2012. u 21:06
0
29
Reisu-l-ulema Cerić govorio na seminaru "Zaštita sakralnih mjesta na Mediteranu"
0
Reisu-l-ulema Cerić govorio na seminaru "Zaštita sakralnih mjesta na Mediteranu"
Reisu-l-ulema Mustafa Cerić
U organizaciji Evropske komisije i Suverenog reda Malte u srijedu je u Briselu reisu-l-ulema Mustafa Cerić sudjelovao u jednodevnom seminaru o temi: "Zaštita sakralnih mjesta na Mediteranu - doprinus interkulturalnom dijalogu".
U namjeri da se usaglasi definicija "svetog" i "sakralnog", na seminaru u Briselu referate su podnijeli eminentni stručnjaci iz oblasti vjere, kulture, umjetnosti i povijesti, saopćila je agencija MINA.

Mediteran ne bi bio ono što jeste da nema sakralnu kulturu i umjetnost pa je, stoga, važno da se mediteranska sakralna baština čuva i očuva kao svjetsko kulturno i umjetničko blago", ocjene su pedesetak učesnika seminara u sjedištu Evropske komisije.

Dokaz o važnosti jučerašnjeg seminara u Briselu , kako stoji u saopćenju, je osobno sponzorstvo predsjednika Evropske komisije Joséa Manuela Barrosa, koji je na radnom ručku ukazao na značaj sakralnih mjesta na Mediteranu u promociji međukulturnog dijaloga.

Zahvaljujući na pozivu da prisustvuje seminaru, reisu-l-ulema Mustafa Cerić je u Briselu ukazao da je, pored sakralnih mjesta, isto tako važno, ako ne i važnije, poštivati i zaštititi svete Božije knjige, jer "svete knjige" čuvaju kontinuitet ljudskog pamćenja kao bit ljudskog identiteta.

" Mjesta nisu sveta sama po sebi, već po značaju i značenju koja im se pripisuju kao znak Božije milosti i potrebe da u tim mjestima ljudi traže i nađu duševni mir, sreću i spas. Prema tome, poštivanje i zaštita sakarlanih mjesta i svetih knjiga je poštivanje i zaštita Božijeg i ljudskog prava. Nepoštivanje i skrnavljenje sakralnih mjesta i svetih knjiga je protivno Božijim i ljudskim zakonima. Skrvnavljenje sakralnih mjesta je udar na ljudsku čast i dostojanstvo. Naravno, 'sakralno' i 'sveto' nije samo vjersko. Pod 'sakralnim' i 'svetim' ja podrazumijevam sve što služi da oplemeni čovjeka, da ga približi Bogu, da ga moralno usavrši, da u njemu potakne ljubav prema njegovom bratu", rekao je reis-l-ulema Cerić.

Džamije, crkve, tekije, manastiri i druga sakralna mjesta su, kazao je on, namjenjena da služe Bogu radi dobra čovjeku.

"Ali ne samo džamije i crkve. I ljudski dom je 'sakralno' i 'sveto'mjesto, jer se u njemu čovjek rađa, živi i umire i zato ga treba poštivati i zaštiti. Dakako, škola, gdje se čovjek uči kako da živi, je 'sakralno' mjesto koje se mora zaštiti od bilo kojih napada. Biblioteka je, također, 'sakralno' mjesto koje mora biti zaštićeno od rušenja i paljenja. To vam kažem kao Bosanac i Evropljanin koji je tužan zbog činjenice da je 25. augusta, 1992. godine, na očigled cijeloga svijeta, zapaljena sarajevska Nacionalna biblioteka, koja i nakon 20 godina još uvijek nije obnovljena", dodao je Cerić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: