BiH
0

Reis Cerić održao hutbu u Potočarima

FENA
Reisu-l-ulema Mustafa Cerić
Reisu-l-ulema Mustafa Cerić
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa ef. Cerić danas je u Potočarima imamio džumu-namaz i održao hutbu pozivajući na uspjeh akcije registriranja za izbor načelnika Srebrenice, koju je pokrenulo Muftijstvo tuzlansko s nevladinim organizacijama, saopćila je agencija MINA.

Podsjećajući da je kobne 1995. godine počinjen genocid, dodao je da preživjeli Srebreničani ne odustaju od svog prirodnog prava na mjesto gdje su rođeni, a odakle su nasilno protjerani.

"Ovoga puta moramo pokazati da smo narod koji ima svoju vrijednost (qimet), koji zna svoj pravi put (el-tariq el-musteqim), koji ima svoje zasluženo mjesto (meqam) ovdje i sada na Balkanu i u Evropi.....

Dakako, ovoga puta pozivamo sve Bošnjake ma gdje bili, ma kojeg svjetonazora bili, ma kojoj političkoj opciji pripadali, ma kojeg udruženja članovi bili - da nam se pridruže u našem naporu da spasimo Srebrenicu od ponovnog genocida, od ponovnog poniženja, od nanošenja dodatnog bola preživjelim žrtvama.

Ovoga puta moramo svi biti kao jedan, moramo svi biti uz Srebrenicu, sa Srebreničanima, koji će znati da podrže jednog između sebe, koji će ih vjerno zastupati, koji će časno i pošteno raditi za bolju budućnost svih ljudi dobre volje u Srebrenici", dio je hutbe reisu-l-uleme Cerića.