"Naša borba je bila legitimna"
0

Reis Cerić primio porodice uhapšenih Hadžićana

FENA
Reisu-l-ulema Mustafa Cerić
Reisu-l-ulema Mustafa Cerić
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa ef. Cerić primio je danas u Sarajevu članove porodica osam Bošnjaka koji su novembra prošle godine uhapšeni u Hadžićima, u blizini Sarajeva, po nalogu Tužilaštva BiH zbog sumnje da su počinili ratni zločin u zatvoru "Silos" u Tarčinu.

Porodice tvrde da uhapšeni nisu krivi i da to može biti valjano dokazano na sudu.

O 'Silosu' su kazali da tamo jesu bili zatvoreni ljudi, ali oni kod kojih je pronađeno više od 1.000 komada oružja. Hapsile su ih tadašnje, legalne vlasti i niko nije stradao na tom mjestu, što danas mogu i posvjedočiti, rečeno je.

Na prvom mjestu žele da se uhapšeni brane sa slobode, da Sud i Tužilaštvo budu neovisni, da se oslobode političkih pritisaka koji se na njih čine, zatim da i mediji budu neovisni u pogledu tretiranja ratnih događaja u Hadžićima i da ne proglašavaju uhapšene krivim, dok to Sud ne utvrdi.

Porodice su zamolile i da se podrži Fondacija koju su osnovali kao pomoć za odbranu i izdržavanje porodica.

Reis Cerić je podržao njihove zahtjeve.

"Hoćemo vjerovati u institucije države, sudove i tužilaštva, ali naša borba za našu čast bila je legitimna jer su nas željeli uništiti kao narod", reisove su riječi.

On naglašava da svako odgovoran za zločine treba da bude kažnjen.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), po nalogu Tužilaštva BiH, krajem novembra su, u općini Hadžići, uhapsili osam osoba osumnjičenih za ratni zločin nad Srbima i Hrvatima zatočenim u logorima "Silos" u Tarčinu, magacinima kasarne Krupa i Osnovnoj školi "9. maj" u Pazariću.

Uhapšeni su: predsjednik ratnog predsjedništva i načelnik policije općine Hadžići Mustafa Đelilović te Fadil Čović, nekadašnji komandir policijske stanice Pazarić i zapovjednik 9. brdske brigade Armije RBiH Mirsad Šabić i Nezir Kazić te upravnici logora "Silos" Bećir Hujić i Šerif Mešanović, kao i stražar Nermin Kalember.