"Islam je poziv na mir"
0

Reis Cerić klanjao džumu i držao hutbu u Londonu

FENA
Reisu-l-ulema BiH dr. Mustafa Cerić u petak je imamio džumu namaz i održao hutbu u centralnoj džamiji u Londonu o temi "Islam je poziv na mir i sigurnost".

Cerić je u svojoj hutbi istakao kako Islam poziva na mir i rekao da u časnom Kur'anu Uzvišeni Allah kaže: - Allah poziva ljude u dom mira ... (10:25), te da otuda treba razumjeti što se Muslimani međusobno pozdravljaju sa selamom, tj., mirom, jer i sama riječ Islam u svom korijenu znači mir i dobro, pa je stoga i Musliman miroljubivi čovjek.

"Svjestan sam da ima Muslimana koji su uznemireni negativnom pričom o Islamu i Muslimanima. Neki su zbog toga radikalno povrijeđeni a neki padaju u očaj. I jednima i drugima želim reći da je Islam umijeće mira a ne umijeće rata, pa stoga treba ostati dosljedan osnovnoj islamskoj poruci, a to je da ovaj svijet opstoji na principu miroljubivosti a ne na principu agresivnosti", rekao je Cerić u svojoj hutbi.

On je dodao da treba znati da riječ iman, vjera, znači sigurnost u sebi i oko sebe, te je zato koncept pravednog mira a ne koncept pravednog rata bit naše vjere.

"Prema tome, danas i ovdje moja osnovna poruka je kako je vrijeme da svi shvate da je budućnost čovječanstva u umijeću miroljubivog života a ne u umijeću ratovanja, te da svijet mora prihvatiti princip pravednog mira a ne princip pravednog rata kao uvjet za spas i progres današnjeg svijeta", zaključio je reisu-l-ulema Cerić svoju hutbu u centralnoj dzamiji u Londonu.

Kako je iz MINA-e saopćeno, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je u večernjim satima održao predavanje u Londonskoj istočnoj akademiji (London East Academy) o temi "Perspektive Islama i Muslimana u Europi", a govorio je i o BANU (Bošnjačkoj akademiji nauke i umjetnosti) i pozvao prijatelje na suradnju.