BiH
6

Regoje: Posljedice uvođenja viza za Kosovo osjetit će i građani i privrednici

FENA
Nebojša Regoje
Nebojša Regoje
Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ne može precizno predvidjeti posljedice uvođenja viza za građane BiH od Kosova, budući da je odluka tek donesena, kazao je danas ministar-savjetnik Nebojša Regoje, načelnik Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Naime, Vlada Kosova usvojila je prijedlog za uvođenje viza za državljane Bosne i Hercegovine, a na pitanje Agencije FENA ko će osjetiti najkonkretnije posljedice ove odluke, Regoje kaže da će ih osjetiti građani BiH koji žele putovati na Kosovo s obzirom na to da će biti izloženi dodatnim materijalnim troškovima i dugotrajnijim procedurama.

"Najavljeno je da će vize za Kosovo koštati 40 eura i da će se moći, za sada, dobiti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Kosova u Tirani i Istanbulu, što će iskomplicirati proceduru dobijanja vize", kazao je Regoje.

Smatra da će ovim biti pogođeni posebno privrednici iz BiH koji imaju potrebu za intenzivnijim poslovnim kontaktima s Kosovom, u prvom redu oni subjekti koji izvoze svoje proizvode na teritorij Kosova.

Iako su ovo najočiglednije direktne posljedice, tvrdi da je sigurno da bi druge nadležne institucije, privredne organizacije i pojedinci mogli sa svog aspekta definirati posljedice i u drugim oblastima.

"Ministarstvo vanjskih poslova BiH je preduzimalo aktivnosti na ovom pitanju i prije donošenja odluke organa Kosova o uvođenju viza za građane BiH", kaže Regoje.

Dodaje da je Ministarstvo Vijeću ministara BiH uputilo prijedlog za izmjenu Odluke o vizama.

"Predloženo je da BiH prizna putne isprave Kosova čime bismo uskladili propise BiH s načinom na koji dokumente priznaju i zemlje članice EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova i nemaju uspostavljene diplomatske odnose s Kosovom", pojašnjava Regoje.

Ministar-savjetnik ističe da bi ovakvim izmjenama Odluke građani Kosova bili stavljeni u istu ravan kao i građani svih drugih zemalja kojima su potrebne vize za BiH, bez prejudiciranja konačnog statusa Kosova.

"Druga pitanja, kao što su priznanje i uspostava diplomatskih odnosa sa stranim zemljama te promjena viznog režima, nisu u isključivoj nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova BiH", zaključio je Regoje.

Vlada Kosova odlučila je u decembru 2013. godine da uvede vize za državljane zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Osim Srbije, BiH je jedina zemlja u regionu koja nije priznala nezavisnost Kosova i uspostavila diplomatske odnose s tom zemljom.