Nema rukovodstva
13

Registracija lijekova bi trebala početi uskoro, Agencija za lijekove za sporost krivi Vijeće ministara

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnica u Zastupničkom doma Parlamenta BiH Nermina Kapetanović u ponedjeljak je upozorila da dvije stotine lijekova u BiH nije registrovano jer Komisija za lijekove pri Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH ne zasjeda od maja. Kapetanović smatra da je za to odgovorna Agencija, dok iz Agencije tvrde da to nije tačno.

Kapetanović je zatražila od direktora Agencije da odmah odgovori zašto Komisija ne zasjeda, čime pravda nerad i ko će odgovarati za neliječenje i nemogućnost pristupa neregistrovanim lijekovima.

Ona je rekla da se Agencija zbog toga obraćala Vijeću ministara, odnosno Ministarstvu civilnih poslova iz kojeg tvrde da je Agencija nadležna za rad Komisije i njeno plaćanje.

"U Vijeću ministara su mi pokazali dokument koji su im poslali u septembru, a u kojem stoji da je rukovodstvo Agencije odgovorno za rad i plaćanje komisija. Osim toga, sredstva za rad Komisije za lijekove su osigurana u budžetu i nema opravdanja zašto 200 lijekova čeka na registraciju. Ukoliko u Agenciji postoji nespremnost da se ovaj problem riješi, pozivam Vijeće ministara BiH da to učini u skladu s mogućnostima jer pacijenti imaju pravo na pristup lijekovima", istakla je Kapetanović.

S druge strane, iz Agencije tvrde kako to nije slučaj.

Kako kaže predsjednik Sindikata Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Ramo Rustemović, registracija novih lijekova je blokirana zato što Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku na osnovu koje bi Agencija za lijekove plaćala mjesečnu nadoknadu članovima Komisije za lijekove.

Ramo Rustemović
Ramo Rustemović

"Mi smo o tome govorili u septembru i tada smo upozorili na to da će doći zastoj registracija citostatika, da će veletrgovci tužiti državu upravo zbog neplaćanja Komisije, a gdje je Vijeće ministara prebacilo odgovornost za menadžment Agencije kao da su oni obavezni platiti Komisiju", rekao je Rustemović.

Povrh svega, on je kazao kako Kapetanović nije informisana jer je upravo ovih dana taj problem riješen i Komisija će navodno početi funkcionisati.

Također, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH već pet godina nema direktora i zamjenika direktora. Posljedica te činjenice jeste, prema Rustemovićevim riječima, da je od maja blokirana registracija novih lijekova.

"Ipak i dalje nemamo rukovodstvo – direktora i zamjenika, odnosno sve ono isto što smo ranije govorili. Ovim putem bih zamolio Kapetanović da urgira u svojoj stranci i da ulože nadljudski napor kako bi nam pomogli u rješavanju problema rukovodstva", poručio je Rustemović.

Kada je u pitanju mogući optimizam, spomenuo je obećanje ministra civilnih poslova Adila Osmanovića o dolasku u Agenciju i pokušaj rješenja problema rukovodstva.