Kapetanović: U BiH 200 lijekova čeka na registraciju, Komisija za lijekove ne zasjeda od maja

Piše: A. Z./Klix.ba
18.12.2017. u 15:26
15
40
Kapetanović: U BiH 200 lijekova čeka na registraciju, Komisija za lijekove ne zasjeda od maja
15
Kapetanović: U BiH 200 lijekova čeka na registraciju, Komisija za lijekove ne zasjeda od maja Nermina Kapetanović (Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Dvije stotine lijekova u BiH nije registrovano jer Komisija za lijekove pri Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH ne zasjeda od maja. Među tim lijekovima je, tvrdi zastupnica Zastupničkog doma BiH Nermina Kapetanović, 20 lijekova koji su neophodni životno ugroženim pacijentima s najtežim dijagnozama. Upravo to je razlog zbog kojeg je pozvala Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH na odgovornost.
"Tražim od direktora Agencije da odmah odgovori zašto Komisija ne zasjeda, čime pravda nerad i ko će odgovarati za neliječenje i nemogućnost pristupa neregistrovanim lijekovima, a koji koštaju nekoliko hiljada KM. Postoje grupe pacijenata koji troše dva ili tri lijeka s te liste, a samo jedan košta 14.000 KM. Lično su mi se obraćali pacijenti iz Zeničko-dobojskog kantona koji su ilegalno pokušavali nabaviti lijekove iz drugih zemalja dok su imali novca. Očajni su, pozajmljuju novac i dižu kredite", kazala je Kapetanović.

Ističe da je mandat Komisije za lijekove istekao u maju te da nova komisija nikada nije počela s radom. Zbog toga se Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH obraćala Vijeću ministara BiH, odnosno Ministarstvu civilnih poslova iz kojeg tvrde da je Agencija nadležna za rad Komisije i njeno plaćanje.

"U Vijeću ministara su mi pokazali dokument koji su im poslali u septembru, a u kojem stoji da je rukovodstvo Agencije odgovorno za rad i plaćanje komisija. Osim toga, sredstva za rad Komisije za lijekove su obezbijeđena u budžetu i nema opravdanja zašto 200 lijekova čeka na registraciju. Ukoliko u Agenciji postoji nepremnost da se ovaj problem riješi, pozivam Vijeće ministara BiH da to učini u skladu s mogućnostima jer pacijenti imaju pravo na pristup lijekovima", istakla je Kapetanović.

Apelovala je na medije da aktueliziraju ovaj problem kako bi on što prije bio riješen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (40)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: