BiH
146

Registracija automobila: Stikera nestalo, komplikacije sa privremenim potvrdama

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Stikera koji se izdaju prilikom registracije automobila već je nestalo dok izdavanje zamjenske potvrde još uvijek nije zaživjelo u potpunosti. Zbog svega ispaštaju građani koji ovih dana nisu u mogućnosti registrirati svoje automobile.

Iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH potvrđeno je za Klix.ba da je Vijeće ministara BiH na 37. sjednici, održanoj 30. 12. 2015. godine, zadužilo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH da do 31. 12. 2015. godine svim organima nadležnim za postupak registracije vozila dostavi instrukciju o postupanju po isteku zaliha stiker naljepnica.

Ministarstvo je izdalo instrukciju da se sa izdavanjem potvrde počne onda kada nadležnim MUP-ovim nestane stikera.

Za Klix.ba iz Ministarstva prometa i komunikacija kažu da su oni svoj dio posla završili i da je sada sve do Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) koja treba prilagoditi informacioni sistem koji je u nadležnosti ove agencije.

No, iz IDDEEA-e za Klix.ba kažu Informacioni sistem za izdavanje potvrde neće biti prepreka za početak izdavanja potvrde koja će zamjenjivati stiker naljepnicu.

"Mi očekujemo da Ministarstvo komunikacija i prometa BiH donese odluku kojom će biti preciziran datum kada će se preći na sistem izdavanja potvrda. Trenutno raspolažemo još veoma malim količinama stikera koje nadležnim organima dostavljamo po njihovom zahtjevu i to ćemo raditi kontinuirano do konačnog isteka zaliha", kazala je za Klix.ba Amila Opardija, stručna savjetnica za odnose s javnošću u IDDEEA-i.

Dok se sistem ne uhoda, bh. građani i dalje ispaštaju. Tako se jedan čitatelj portala Klix.ba iz Visokog žali da već tri dana nije u mogućnosti registrirati automobil jer nema stikera dok mu iz MUP-a nisu mogli objasniti zašto ne izdaju privremenu potvrdu.

Iz centara javne bezbjednosti Bijeljina i Banja Luka obavijestili su građane da će, zbog isteka zaliha stiker naljepnica, neophodnih prilikom registracije vozila, izdavati besplatne potvrde koje će biti zamjena za stiker naljepnice.

Podsjećamo, IDDEEA je nabavku unutrašnjih stikera pokrenula u martu prošle godine, ali se postupak nije mogao završiti u optimalnom roku jer je jedan od ponuđača uložio žalbu Uredu za razmatranje žalbi koji ju je razmatrao i prihvatio tek prije nekoliko dana.

Novi tender ponovo je raspisan, ali će cijela procedura, u najboljem slučaju, biti okončana tek za nekoliko mjeseci.