BiH
95

Pronađeno rješenje: Umjesto stikera prilikom registracije automobila izdavat će se besplatne potvrde

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Već za nekoliko dana u FBiH će nestati stikera koji se izdaju prilikom registracije automobila. Za Klix.ba je potvrđeno u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH da je rješenje pronađeno i da neće biti problema prilikom registracije automobila.

Naime, u ponedjeljak je održan sastanak predstavnika IDDEEA-e i Ministarstva komunikacija i prometa, na kojem je dogovoreno da se umjesto stikera privremeno izdaju potvrde.

Ministarstvo komunikacija i prometa pripremilo je informaciju s nekoliko zaključaka koju će Vijeće ministara BiH razmatrati na sjednici u srijedu 30. decembra 2015.

Kada Vijeće ministara BiH usvoji prijedloge Ministarstva komunikacija i prometa, već sutradan nadležna ministarstva unutrašnjih poslova moći će izdavati privremene potvrde. IDDEEA će samo trebati načiniti izmjenu u jedinstvenom informacionom sistemu, gdje bi dio koji se odnosi na izdavanje stikera trebalo zamijeniti izdavanjem potvrde.

Iz Ministarstva komunikacija i prometa potvrđeno je za Klix.ba da će njihov prijedlog biti da se izdavanje potvrde ne naplaćuje.

"Odredba je jasna i ona nalaže da se izdavanje stikera plaća 5 KM. Mi sada nećemo izdavati stikere, već potvrde kao zamjenu, pa ne bi bilo korektno da se i naplaćuju", potvrđeno nam je iz Ministarstva komunikacija i prometa.

Što se tiče kantonalnih MUP-ova, za Klix.ba je potvrđeno da stikera još uvijek ima i da nije bilo slučajeva da je registracija obustavljena zbog nedostatka stikera. Najkritičnija situacija je u Kantonu 10, gdje bi stikera moglo nestati već 1. januara.

IDDEEA je nabavku unutrašnjih stikera pokrenula u martu ove godine, ali se postupak nije mogao završiti u optimalnom roku jer je jedan od ponuđača uložio žalbu Uredu za razmatranje žalbi koji ju je razmatrao i prihvatio tek prije nekoliko dana.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Vijeće ministara BiH je na 31. sjednici, održanoj 12. novembra ove godine, zadužilo Ministarstvo komunikacija i prometa da u cilju pravovremenog rješavanja problema u vezi sa snabdijevanjem stikerima predloži odgovarajuća rješenja do završetka postupka nabavke i da o tome obavijesti organe nadležne za registraciju vozila.

"IDDEEA je i ranije ukazivala na činjenicu da bi zalihe unutrašnjih stikera mogle biti potrošene u januaru 2016. godine. Mi smo u novembru nadležnim organima, u cilju nesmetanog procesa registracije vozila, sugerisali da vode evidenciju o broju neiskorištenih stikera i u skladu s potrebama izvrše preraspodjelu između lokacija koje su u njihovoj nadležnosti. Pored toga smo na osnovu raspoloživih zaliha koje smo imali izvršili raspodjelu preostalih količina koje im postepeno dostavljamo u skladu s potrebama. Prema našim procjenama, trenutne zalihe unutrašnjih stikera bi mogle biti potrošene najkasnije do 15. januara", kazali su za Klix.ba iz IDDEEA-e.