OHR
0

"Referendum u RS- u je suprotan vladavini zakona"

Sarajevo-x.com
Zgrada OHR-a
Zgrada OHR-a
Planirani referendum koji je predložila Vlada RS, predvođena SNSD-om, kojim se u pitanje dovode elementi Općeg okvirnog sporazuma za mir, također poznatog kao Daytonski mirovni sporazum, izlazi izvan djelokruga ustavnih nadležnosti ovog entiteta, u suprotnosti je sa njegovim obavezama prema Ustavu Bosne i Hercegovine, i, kako je visoki predstavnik već jasno stavio do znanja, krši Daytonski sporazum.

Vlada Republike Srpske obavezna je da poštuje Daytonski mirovni sporazum u cijelosti i da ne osporava mjere poduzete na osnovu Daytonskog sporazuma i rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a usvojenih u skladu sa Poglavljem VII Povelje Ujedinjenih naroda. Vlada RS-a iz tog razloga treba prestati sa ugrožavanjem međunarodnih obaveza i opredjeljenja BiH, saopšteno je iz OHR-a.

Organiziranjem referenduma o ovim pitanjima, SNSD manipulira glasačima u RS kako bi skrenula pažnju sa stvarnih ekonomskih problema sa kojima se suočavaju građani. Takve radnje su suprotne vladavini zakona i ugrožavaju reputaciju Republike Srpske.

Tokom svoje protekle posjete Banjoj Luci, visoki predstavnik je jasno rekao da 'odbijanje najosnovnijih principa Daytonskog mirovnog sporazuma, kao i standarda međunarodnog prava, znači da SNSD vodi Republiku Srpsku na opasan put pravne neizvjesnosti'.

Zaključci i javne izjave koje negiraju ustavni poredak zemlje i zakonski okvir kojim se reguliraju pravosudne institucije BiH, koje dovode u pitanje saradnju sa Međunarodnim krivičnim tribunalom u Hagu te poriču činjenice o ratnim zločinima dokazane pred sudom, su u gruboj suprotnosti sa principom vladavine prava. Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a, sve zemlje su obavezane da sarađuju sa Međunarodnim krivičnim tribunalom u Hagu, posebno zemlje potpisnice Daytonskog sporazuma. Član IX prve stranice Daytonskog sporazuma obavezuje potpisnice Daytonskog sporazuma da 'u potpunosti sarađuju sa svima koji su uključeni u implementaciju ovog mirovnog ugovora, kako je to opisano u aneksima ovog sporazuma, ili sa svima koji su na drugi način ovlašćeni od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, u skladu sa obavezom svih potpisnica da sarađuju u istrazi i krivičnom gonjenju ratnih zločina i ostalih kršenja međunarodnog humanitarnog prava', navodi se u saopštenju iz OHR-a.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira je u više navrata naglasio da međunarodna zajednica zadržava potrebne instrumente kojima se može suprotstaviti destruktivnim tendencijama te da neće dozvoliti pokušaje podrivanja Daytonskog sporazuma, kao i da će konstantno pratiti situaciju. Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira je također u više navrata podsjetio vlasti i lidere političkih stranaka ove zemlje da je BiH međunarodno priznata suverena država čiji se teritorijalni integritet garantira Daytonskim sporazumom. Svako osporavanje osnovnih elemenata Daytonskog sporazuma smatrat će se neprihvatljivim, uključujući i jednostrane radnje usmjerene na ugrožavanje ustavnog poretka BiH.