Referendum u RS-u osporava Daytonski ugovor

F
FENA
8.1.2010. u 19:05
0
68
Referendum u RS-u osporava Daytonski ugovor
0
Referendum u RS-u osporava Daytonski ugovor
Ambasadori Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Španije kao predsjedavajuće Evropskom unijom, Delegacije Evropske unije i Turske koja predstavlja OIC snažno podržavaju mjere i odluke visokog predstavnika, kao i njegovu mogućnost da upotrijebi svoje ovlasti kako bi osigurao puno poštivanje Daytonskoga mirovnog sporazuma, te ponovo izjavljuju da je svaki pokušaj podrivanja mandata visokog predstavnika, definiranog Aneksom 10 - neprihvatljiv.
U izjavi ambasadora Upravnog odbora PIC-a, dostavljenoj agencijama u petak, navodi se da je visoki predstavnik jasno stavio do znanja da se stavovima Vlade RS-a od 14. decembra prošle godine i zaključcima Narodne skupštine RS-a od 28. decembra 2009. godine krši Daytonski mirovni sporazum.

Sporazum se krši odbijanjem implementacije zakona BiH koje je donio visoki predstavnik, kao i prijedlogom za održavanje referenduma čime se osporava Daytonski mirovni sporazum.

Vijeće za provedbu mira u cijelosti je, kako se ističe, nedvosmisleno u vezi s tim kako ovlaštenje visokog predstavnika da donosi obavezujuće odluke direktno proizilazi iz Aneksa 10 Daytonskog mirovnog sporazuma koje je podržalo Vijeće za provedbu mira i ponovno potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a u nekoliko rezolucija donesenih u skladu s Poglavljem VII Povelje UN-a.

Također, Vijeće za provedbu mira naglašava vlastima Republike srpske da njihova vlastita tumačenja Mirovnog sporazuma ne mogu biti zamjena za tumačenja visokog predstavnika.

Podsjeća vlasti RS-a da je prema Daytonskom mirovnom sporazumu visoki predstavnik konačni autoritet u regiji za tumačenje civilne provedbe Mirovnog ugovora.

"Vlada Republike srpske mora poštovati Daytonski mirovni sporazum u cijelosti i ne smije osporavati mjere poduzete na osnovu Daytonskog sporazuma i rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a usvojenih u skladu sa Poglavljem VII Povelje UN-a i mora ispoštovati preostale odluke donesene na osnovu ovih ovlasti, navodi se u izjavi ambasadora Upravnog odbora PIC-a.

Napominje se da je u junu 2009. godine Upravni odbor PIC-a podsjetio vlasti i lidere političkih stranaka da je BiH međunarodno priznata suverena država čiji se teritorijalni integritet garantira Općim okvirnim sporazumom za mir (GFAP).

Svako osporavanje osnovnih elemenata Općega okvirnog sporazuma za mir smatra se neprihvatljivim, uključujući i jednostrane radnje usmjerene na ugrožavanje ustavnog poretka BiH.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira će konstantno pratiti situaciju, navode ambasadori.


Komentari (68)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: