{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Referendum u RS-u bi mogao biti održan u martu"

F
28.12.2009. u 18:52
0
251
"Referendum u RS-u bi mogao biti održan u martu"
0
"Referendum u RS-u bi mogao biti održan u martu"
Foto: AP
Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je da bi okvirni datum održavanja referenduma u RS-u mogao biti mart naredne godine.
„U ovom trenutku je od ključne važnosti da odbijemo stavove visokog predstavnika i potvrdimo našu odluku o referendumu. Nije problem da datum održavanja referenduma, okvirno, bude mart iduće godine“, rekao je Dodik replicirajući nekim poslanicima u Skupštini RS-a koji razmatraju na posebenoj sjednici stavove entitetske vlade povodom posljednjih nametnutih odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.

Ustvrdio je i da entitetski parlament „ne mora žuriti s utvrđivanjem datuma referenduma“, podsjetivši da se prvo mora promijeniti važeći zakon u ovoj oblasti, a zatim utvrditi datum održavanja izjašnjavanja građana.

Naveo je i da će na eventualno raspisani referendum povodom odluka visokog predstavnika od 14. decembra imati pravo izaći svi građani RS-a bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

“Svi građani RS-a imat će pravo da izađu na referendum i niko ih neće prisiljavati i neće biti predviđene nikakve kaznene sankcije ako neko ne izađe na taj referendum“, kazao je.

Kazao je i to da konstitutivnost naroda u BiH nije dejtonska kategorija, već da je to pitanje nametnuo visoki predstavnik u BiH, "kršeći međunarodni sporazum", te da on lično nije protiv konstitutivnosti, „već protiv pravnog nasilja koje je korišteno u tom pravcu“.

Komentirajući kvalifikaciju koju je dao Međunarodni sud pravde u vezi sa Srebrenicom, Dodik je dodao da on podržava „tu presudu da je riječ o lokalnom genocidu, ograničenog karaktera, koji su počinili pripadnici određenih formacija“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: