{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Referendum u RS-u bi mogao biti održan u martu"

F
28.12.2009. u 18:52
0
251
"Referendum u RS-u bi mogao biti održan u martu"
0
"Referendum u RS-u bi mogao biti održan u martu"
Foto: AP
Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je da bi okvirni datum održavanja referenduma u RS-u mogao biti mart naredne godine.
„U ovom trenutku je od ključne važnosti da odbijemo stavove visokog predstavnika i potvrdimo našu odluku o referendumu. Nije problem da datum održavanja referenduma, okvirno, bude mart iduće godine“, rekao je Dodik replicirajući nekim poslanicima u Skupštini RS-a koji razmatraju na posebenoj sjednici stavove entitetske vlade povodom posljednjih nametnutih odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.

Ustvrdio je i da entitetski parlament „ne mora žuriti s utvrđivanjem datuma referenduma“, podsjetivši da se prvo mora promijeniti važeći zakon u ovoj oblasti, a zatim utvrditi datum održavanja izjašnjavanja građana.

Naveo je i da će na eventualno raspisani referendum povodom odluka visokog predstavnika od 14. decembra imati pravo izaći svi građani RS-a bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

“Svi građani RS-a imat će pravo da izađu na referendum i niko ih neće prisiljavati i neće biti predviđene nikakve kaznene sankcije ako neko ne izađe na taj referendum“, kazao je.

Kazao je i to da konstitutivnost naroda u BiH nije dejtonska kategorija, već da je to pitanje nametnuo visoki predstavnik u BiH, "kršeći međunarodni sporazum", te da on lično nije protiv konstitutivnosti, „već protiv pravnog nasilja koje je korišteno u tom pravcu“.

Komentirajući kvalifikaciju koju je dao Međunarodni sud pravde u vezi sa Srebrenicom, Dodik je dodao da on podržava „tu presudu da je riječ o lokalnom genocidu, ograničenog karaktera, koji su počinili pripadnici određenih formacija“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: