Raffi Gregorian
0

"Referendum je antidejtonski i bespotreban trošak"

SRNA
Raffi Gregorian
Raffi Gregorian
Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorian ocijenio je da je referendum u Republici Srpskoj antidejtonski čin koji unosi strah i predstavlja bespotreban trošak da bi bio dobijen već poznat odgovor.

''S obzirom na finansijsku situaciju to bi bio gubitak sedam miliona KM, i to da bi se odgovorilo na pitanje za koje premijer RS (Milorad Dodik) tvrdi da već zna odgovor'', rekao je Gregorian.

On je rekao da su u BiH skoro četiri godine uzalud utrošene u nastojanjima da se krene ka EU i NATO.

"Čini mi se da su razlozi za ovakvo stanje namjerno ciljani i potpuno nepotrebni. Kada je Dodik preuzeo vlast u martu 2006. godine, a kasnije ponovo izabran u oktobru te godine, nismo očekivali da ćemo imati ovakve probleme sa RS. Naprotiv, međunarodna zajednica osjetila je tada veliko olakšanje i osjećaj da se više nećemo brinuti zbog RS. Na iznenađenje svih desilo se upravo suprotno", rekao je Gregorian za sutrašnje "Nezavisne novine".

Gregorian je za Dodikovu izjavu da neće biti referendum o secesiji i statusu rekao da pozdravlja činjenicu da premijer RS pokušava da smanji tenzije i da bi bilo dobro ako ostane dosljedan toj poruci.

"On (Dodik) je rekao da to nije na dnevnom redu, šta god to značilo, ali protekle četiri godine mogli smo vidjeti brojne izjave koje pokazuju suprotno'', rekao je Gregorijan.

Gregorian je rekao da nema neki lični problem s Dodikom, ali da je on glavni krivac za ostanak OHR-a u BiH i da ne očekuje da će Savjet za provođenje mira u februaru odustati od bonskih ovlaštenja visokog predstavnika.

On je istakao da zna da ga pojedinci ne žele u BiH, ali da ima pismene instrukcije i naloge i da planira ih ispoštuje u potpunosti.

"I ne mislim da ću otići uskoro'', rekao je Gregorian.