BiH
0

Reeker: SAD podržava formiranje novog Vijeća ministara BiH

FENA
Novi pomoćnik zamjenika državnog sekretara SAD-a za pitanja Evrope i euroazije Philip Reeker naglasio je danas prilikom susreta s predsjednikom Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatkom Lagumdžijom, da SAD daju podršku formiranju nove vlasti koja će od BiH napraviti funkcionalnu državu i koja će biti u stanju ispuniti sve zahtjeve za EU i NATO integracije.

Lagumdžija je naglasio da su građani BiH na Općim izborima jasno poručili da žele promjene, a da su vlade koje vode SDP-ovi premijeri poduzele korake za početak procesa promjena u BiH, dodajući da je uloga SAD-a ključna za završetak reformi u BiH, a da je stalni angažman SAD-a najbolji znak podrške Washingtona reformskim procesima te ubrzanju EU i NATO puta BiH kao funkcionalne i snažne države.

Lagumdžija je naglasio da se SDP pokazao kao jedina politička partija koja je spremna napraviti kompromis u cilju formiranja novog Vijeća ministara BiH i vlada u Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Lagumdžija je naglasio da SDP izražava čvrsto opredjeljenje za borbu protiv terorizma, radikalizma i ideologije koja stoji iza prošlosedmičnog napada uperenog protiv života nedužnih građana te da u BiH nema i neće biti mjesta za sve one koji podržavaju ovakve ideologije.

"Pružamo punu podršku sigurnosnim organima BiH u beskompromisnoj borbi protiv svih oblika radikalizma i terorizma, jer ovo nije samo pucanj na ambasadu SAD-a i državu koju ona predstavlja, nego i atak na BiH", istaknuto je u saopćenju Centra za informiranje SDP-a.

Lagumdžija je naglasio da oni koji su pucali na ambasadu SAD-a, i oni koji su iza njih stajali, nisu BiH, nego da BiH predstavljaju nedužni ljudi koji su ranjeni ili su mogli biti nevine žrtve tog napada, zbog čega država u punom kapacitetu mora stati u svoju odbranu kao i u odbranu svakog njenog građanina.

Na kraju, predsjednik SDP-a je naglasio da su odnosi SAD-a i BiH čvršći danas nego ikad prije te da BiH i SAD vežu neraskidive veze zajedničkih vrijednosti i prijateljstva u najtežim trenutcima kroz koje su prošle dvije zemlje.