Brojke različite, priča ista
0

Redukcija gasa u Sarajevu već u martu?

Piše: N. Jamaković
Direktor "BH-gasa" Almir Bečarević izašao je, već tradicionalno, i ove godine u javnost sa upozorenjem da bi to preduzeće moglo ograničiti isporuku "Sarajevogasu" zbog nagomilanih dugova.

"Imali smo istu takvu situaciju i u martu prošle godine kad smo ograničili isporuku plina 'Sarajevogasu', odnosno 'Toplanama'. No, tad je Kanton uplatio 5-7 miliona KM granta i riješio problem. Ove godine bi mogao biti problem u tome što, prema mojim saznanjima i prema ovome što čitam u medijima, Kanton nema taj novac, a dugovanje 'Sarajevogasa' prema nama iznosi više od 35 miliona KM", ističe Bečarević i dodaje kako je problem što se u ovim danima potrošnja povećala.

"Samo u februaru 'Sarajevogas' troši skoro milion KM dnevno. Stoga ćemo, ako ne izmire dug opet u martu imati situaciju da im moramo ograničiti isporuku gasa kako bismo spriječili gomilanje njihovog duga, odnosno kako bismo osigurali izmirenje obaveza 'BH-gasa' prema ino-partnerima".

Glasnogovornik "Sarajevogasa", Adis Salkić, navodi kako Kanton nikad nije intervenisao da bi pokrio dug "Sarajevogasa", već da bi pokrio dug "Toplana" prema "Sarajevogasu".

"U nacrt budžeta KS za ovu godinu nije ušla stavka za pokrivanje duga 'Toplana', ali je premijer Fikret Musić obećao da će ona naknadno biti uvrštena u budžet, tako da se uzdamo u to. Inače, ovaj problem treba sistemski riješiti donošenjem zakona o finansijskoj konsolidaciji javnih preduzeća u Kantonu, o čemu se raspravljalo na posebnoj tematskoj sjednici Skupštine KS još 2009. Tek tad će Kanton moći odlučiti o reprogramiranju dugova koje imaju javna preduzeća i tek tad ćemo spriječiti da nam se isti problem ponavlja iz godine u godinu", rekao je Salkić.